Foto: Foto: NASA Earth Observatory/Landsat/Wanmei Liang

Usred pustinje otkrivena čudna anomalija: ‘Jezero je već odavno moralo presušiti’

Autor: Zlatko Govedić

Rendžeri u Nacionalnom parku Dolina smrti u pustinjskoj dolini na istoku Kalifornije (SAD) ostali su zbunjeni jer se pustinjsko fantomsko jezero održalo više od pola godine, što je vjerojatno najdulje zabilježen takav slučaj.

Nedavna kiša također znači da bi to jezero, koje se obično osuši u roku od nekoliko tjedana od pojave, moglo ostati netaknuto još nekoliko mjeseci. Periodično (efemerno) jezero nalazi se u središtu velikog ravnog sliva Badwater Basin smještenog unutar istočne granice nacionalnog parka.

Obično je to suh i prašnjav pustinjski krajolik. Većinu vremena pokriven je kristaliziranim solima, kao i povremenim lokvama toksične vode koja probija iz potopljenog izvora. No, nakon obilnih kiša, voda iz ostatka parka teče u bazen i stvara plitko slatkovodno jezero.

Foto: NPS/Michael Kohler

Kiša ne objašnjava sve

Uobičajeno, jezero traje samo nekoliko tjedana jer vrućina parka uzrokuje brže isparavanje vode nego što se može dodati svježa. Većinu godine jezero se jedva formira zbog nedostatka oborina. U prosjeku, park godišnje prima samo 5,1 cm kiše.

Dana 20. kolovoza 2023. ostaci uragana Hilary izazvali su oko 5,6 cm kiše u parku, stvarajući veliko jezero u bazenu koje je bilo dugačko 11,3 i široko 6,4 km te duboko 2 m, što je njegova najveća veličina u gotovo 20 godina.

Tijekom zime, jezero se smanjilo na više od polovice te veličine te je bilo samo nekoliko centimetara duboko, ali nije potpuno presušilo.

Između 4. i 7. veljače atmosferska rijeka, koridori atmosferske vodene pare koji mogu dosezati tisuće kilometara, nanijela je još 3,8 cm kiše u Dolini smrti te je ponovno napunila jezero do svoje originalne veličine, produljujući njegov životni vijek.
Ukupno je u Parku smrti u proteklih šest mjeseci palo 12,4 cm kiše.

Hrvati u posljednje vrijeme imaju dosta problema sa zmijama: Postoji nekoliko metoda kako se obraniti
‘Ovo je čudno’

Zapisi se obično ne vode za veličinu jezera i koliko je dugo prethodno trajalo. Posljednji put kada je fantomsko jezero dosegnulo sličnu maksimalnu veličinu, 2005. godine, trajalo je samo nekoliko tjedana prije no što je presušilo. Stoga je trenutni životni vijek jezera značajna anomalija.

Rendžeri Nacionalnog parka Dolina smrti “nemaju pojma” zašto je jezero tako dugo trajalo. “Ovo je čudno”, kaže rendžerica Abby Wines.

Jezero je trenutno dovoljno duboko da omogući posjetiteljima parka da veslaju u kajaku po njegovoj površini. Ne očekuje se da će jezero ostati duboko toliko dugo, ali Wines vjeruje da bi moglo potrajati do kraja travnja.

Nedavna atmosferska rijeka također je donijela rijetku pojavu snijega na najvišim vrhovima NP Dolina smrti, što je još jedan iznimno rijedak fenomen.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.