Ilustracija/NASA

‘Ups, naišli smo na problem udaljen 350 milijuna km’: Rover na Marsu začepljen kamenčićima

Autor: Zlatko Govedić

Jedan od ciljeva rovera Perseverance, koji je sletio na Mars prije nešto manje od godinu dana, jest prikupljanje zanimljivih uzoraka stijena i tla za potencijalno preuzimanje u budućoj misiji vraćanja tih uzoraka.

U tu svrhu, rover se nedavno koristio svojim alatima za bušenje kako bi izvadio uzorke jezgre iz stijene nazvane “Issole” kada su senzori detektirali anomalnu razinu trenja unutar uređaja koji prenosi svrdlo i uzorak u skladište unutar šasije.

Kako bi se spriječila šteta, proces je zaustavljen te je poslano upozorenje inženjerima na Zemlji.

Kako bi saznali više, tim je uputio rover da fotografira vlastitu unutrašnjost kako bi vidio što se događa. Otkrili su da su neki mali kamenčići ostali zarobljeni u mehanizmu. Iako je sustav dizajniran da funkcionira čak i s krhotinama unutra, inženjeri trenutno odvajaju svoje vrijeme kako bi pronašli rješenje koje smanjuje rizik od oštećenja unutarnjih dijelova rovera.

“Ovo nije prvi problem koji smo doživjeli na Marsu, tek posljednji. Otkrili smo da kada je inženjerski izazov stotinama milijuna kilometara daleko, a Mars je trenutno udaljen 350 milijuna km od Zemlje, isplati se odvojiti vrijeme i biti temeljit. To ćemo biti i sada”, zaključuje Louise Jandura iz NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon (JPL).

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.