Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX/Ilustracija

U Jadranu uočen jedan od najvećih morskih pasa: ‘Ovo je velika stvar, ali o jednom moramo brinuti’

Autor: F.F

U utočištu za divlje životinje Area Marina Protetta Miramare nedavno je otkriven drugi najveći morski pas u Jadranu. Zabilježena je pojava ogromne psine, poznate kao Cetorhinus maximus, u Tršćanskom zaljevu. Stručnjaci lokalne zajednice ističu da je ovo otkriće pozitivna vijest kako za zaljev tako i za njegov ekosustav. Nadalje, vjeruju da to pruža nadu za opstanak vrsta koje su sve više ugrožene u Sredozemlju.

Navode da je ova vrsta psine posljednji put viđena u zaljevu 2015. godine te da nema razloga za zabrinutost zbog njenog prisustva, iako je riječ o ogromnoj životinji. Cetorhinus maximus se hrani planktonom i malim ribama, važno je napomenuti da je ugrožena vrsta.

“Viđenje morskog psa slona (Cetorhinus maximus) na oko 8 metara između Santa Croce i Marine di Aurisina divna je vijest za Trstički zaljev i za njegovu bioraznolikost i daje znakove nade za vrste koje su sve ugroženije diljem Sredozemlja. Viđenje primjerka sa slike na ovoj fotografiji prijavljeno nam je posljednjih dana, a vrstu su potvrdili naši stručnjaci”, objavili su na službenim stranicama utočišta za divlje životinje.

‘Velika stvar’

“Za Zaljev je ovo rijetka prilika za promatranje: posljednja je bila iz 2015. godine, u vodama Duina. Zapamtite da njegova prisutnost ne bi trebala uzrokovati nikakvu zabrinutost: iako njegova veličina može ostaviti dojam (najveća je riba na svijetu nakon kitomorskih pasa), ketorin se hrani isključivo planktonom i malim ribama”, dodaju.

OTAC UBIO TRENERA JER MU JE SILOVAO SINA: Tata uzeo pravdu u svoje ruke i pred policijom ga likvidirao
“Ono o čemu bismo trebali brinuti je da se njegovo očuvanje, kao i kod mnogih drugih vrsta morskih pasa i pasmina, smatra ugroženim. Nadamo se da ćete nas opet doći posjetiti!”, zaključili su za kraj. Ove impresivne životinje imaju ključnu ulogu u morskim ekosustavima, igrajući važnu ulogu u održavanju ravnoteže u morskim lancima hrane.

Međutim, zbog prijetnji kao što su komercijalni ribolov, gubitak staništa i klimatske promjene, mnoge od ovih vrsta su suočene s ozbiljnim izazovima preživljavanja. Stoga je važno poduzeti mjere zaštite kako bi se osiguralo opstojnost ovih fascinantnih morskih predatora u budućnosti.
Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.