Foto: Pixabay

Stanje na Zemlji se misteriozno promijenilo zbog susreta sa svemirskim tijelom

Autor: F.F

Novo istraživanje iznosi intrigantnu hipotezu – da je susret između Sunčevog sustava i prolazne zvijezde mogao biti presudan za dramatične promjene u Zemljinoj klimi prije 56 milijuna godina. Taj period, poznat kao paleocensko-eocenski termalni maksimum, karakteriziralo je iznenadno zagrijavanje Zemljine atmosfere za čak 8 °C.

Znanstvenici su dosad raspravljali o mogućim uzrocima ovog naglog porasta temperature, no nova studija sugerira da bi prolazna zvijezda koja je prošla kroz Sunčev sustav mogla biti ključni faktor. Kroz simulacije, istraživači su pokazali da je takav susret mogao poremetiti orbite planeta, uključujući i Zemljinu, te dovesti do značajnih klimatskih promjena.

Ključna je spoznaja da promjene u Zemljinoj orbiti mogu imati veliki utjecaj na klimu planeta. U ovom slučaju, susret s prolaznom zvijezdom mogao je biti okidač za toplinski maksimum koji je obilježio paleocensko-eocensko razdoblje, prenosi Science Alert.

Otvaraju se nova pitanja

Ovaj intrigantni prijedlog otvara nova pitanja o dinamičnosti Sunčevog sustava i njegovoj interakciji s okolnim zvijezdama. Iako su dosad znanstvenici uglavnom istraživali utjecaj planetarnih međudjelovanja unutar Sunčevog sustava, uloga prolaznih zvijezda može biti ključna za potpuno razumijevanje dugoročne evolucije planeta.

Činjenica da su promjene u orbiti planeta povezane s promjenama u klimi sugerira da su ovi susreti s prolaznim zvijezdama možda bili značajni čimbenik u povijesti Zemljine klime. To bi moglo objasniti neke od dramatičnih klimatskih promjena koje su se događale kroz milijune godina.

Osim toga, ovo istraživanje potvrđuje važnost multidisciplinarnog pristupa proučavanju Zemljine povijesti. Kombinacija astronomije, geologije i klimatologije omogućuje nam bolje razumijevanje kompleksnih procesa koji su oblikovali naš planet kroz milijarde godina.
(VIDEO) Pilota zbunio neobičan objekt koji je pratio njegove manevre: ‘Vjerojatno nije NLO, ali…’

Dio smo kozmičkog sustava

Nadalje, ova studija naglašava važnost praćenja i istraživanja prolaznih zvijezda u blizini Sunčevog sustava. Iako se takvi susreti događaju rijetko i njihovi učinci mogu biti dugoročni, njihovo razumijevanje može pružiti ključne uvide u evoluciju Sunčevog sustava i planetarnih klimatskih sustava.
U konačnici, ovo istraživanje nas podsjeća da je naš planet dio šireg kozmičkog konteksta te da su vanjski utjecaji, poput prolaznih zvijezda, važni za potpuno razumijevanje njegove povijesti i sudbine.

Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.