Screenshot/Facebook

Ova žena pije mokraću i kapa ju u oči: Njene tvrdnje šokirale stručnjake

Autor: Zlatko Govedić

Španjolska TitTokerica Suama Fraile, koja za sebe kaže da je “pomoćna metafizička savjetnica”, nedavno je izazvala kontroverzu tvrdnjom da je kapanjem mokraće u oči izliječila kratkovidnost i astigmatizam.

Ona tvrdi da je mokraća (urin) mnogo učinkovitija u liječenju očnih tegoba od kemikalijama zasićenih lijekova koje propisuje većina liječnika. U TikTok videu koji kruži društvenim medijima Fraile objašnjava da kapi mokraće “bolje djeluju od konvencionalnih lijekova”.

Dodaje da su lijekovi “kemikalije koje mogu više naštetiti nego koristiti.” Kako bi dokazala učinkovitost mokraće kao lijeka za loš vid, Španjolka je detaljno opisala svoje osobno iskustvo. Tvrdi da bi će terapija mokraćom imati učinak ako se kapi primjenjuju svakodnevno, ujutro i uvečer.

Brojne kritike

“Reći ću vam svoje iskustvo, stavljanje kapi mokraće u oči ujutro i uvečer izliječilo me od astigmatizma i kratkovidnosti. To je prirodno, zaboravite na lijekove, to su kemikalije, a to utječe na zdravlje”, rekla je i zaprepastila javnost.




Usto je dodala da ujutro koristi “pojačanu noćnu mokraću”, što znači da je ona koncentrirana.

Očekivano, njezin je video zaradio mnogo kritika na internetu, od kojih je većina opravdana sa znanstvenog aspekta.

“Jedno je promovirati terapiju mokraćom i trljati ju po tijelu u nadi da ćete od toga imatei nekakve koristi, ali poticati ljude da ju stavljaju u oči sasvim je druga stvar. Nisam liječnik, ali to izgleda pogrešno na mnogo razina”, piše jedan korisnik.




Hrvati u posljednje vrijeme imaju dosta problema sa zmijama: Postoji nekoliko metoda kako se obraniti

Što je uopće urinoterapija?

Terapija mokraćom, poznata i kao urinoterapija, predstavlja praksu korištenja mokraće u svrhu liječenja različitih zdravstvenih problema ili poboljšanja općeg zdravlja. Ideja o korištenju mokraće u medicinske ili kozmetičke svrhe nije nova i može se pratiti unatrag stoljećima, te se nalazi u tradicionalnim medicinskim sustavima kao što su ajurveda i kineska medicina.

Koncept urinoterapije postao je popularniji u modernom dobu, posebno tijekom početka 20. stoljeća kada je britanski naturopat John W. Armstrong promovirao tu praksu kao dio alternativne medicine. Godine 1918. objavio je knjigu pod nazivom “Water of Life: A Treatise on Urine Therapy”, gdje je zagovarao upotrebu mokraće kao ljekovitog sredstva za razne bolesti.

Ideja iza urinoterapije je da mokraća, koju je tijelo izlučilo, sadrži različite tvari poput vitamina, minerala, hormona i enzima, te da se ti sastojci mogu koristiti za poticanje zdravlja i ozdravljenja.

Međutim, važno je napomenuti da nema znanstvenih dokaza koji potvrđuju učinkovitost urinoterapije, te se stoga smatra kontroverznom i nije priznata u medicini.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.