FOTO: WHCHARTS/DINO DUNDIC/Ilustracija

Nešto čudno se događa s Polar Vortexom: Promijenio je smjer kretanja

Autor: I.G.

Znanstvenici su zabilježili neobičan fenomen – Arktički Polarni Vrtlog (Polar Vortex), ogromna struja cirkulirajućeg zraka iznad Sjevernog pola, promijenila je smjer i sada se vrti ‘unatrag’. Ovaj preokret, koji je privukao pažnju stručnjaka, sada stvara vjetrove koji pušu na istok. Pitanje je kakav će to učinak imati na vremenske sustave u narednim mjesecima.

Iako može zvučati zastrašujuće, ovi obrati nisu toliko neuobičajeni kako se možda čini na prvi pogled. Prema stručnjacima, iako je snaga ovih obrata privukla pažnju, ovo nije prvi preokret ove godine.

Tijekom zimskih mjeseci na sjevernoj hemisferi, cirkulacija vjetra u polarnom vrtlogu može se promijeniti s zapada na istok, što može imati značajne posljedice. Ovaj poseban preokret, zabilježen u ožujku 2024., spada među šest najjačih preokreta od 1979. godine, prema riječima klimatske znanstvenice Amy Butler.

Klimatski fenomen

Ovaj fenomen je opisala klimatska znanstvenica NOAA-a Rebecca Lindsey, stratosferski događaji ove zime bili su sve samo ne tipični, pružajući “dosta drame” da zaokupe istraživače dok se zrak ne vrati u zapadnu cirkulaciju u sljedećim tjednima.




Arktički Polarni Vrtlog, smješten u stratosferi, obično zadržava hladni zrak iznad Sjevernog pola. Međutim, povremeno se atmosferski valovi nazvani Rossbyjevi valovi kreću prema gore i oslabljuju ovaj vrtlog, uzrokujući izlijevanje dijela hladnog zraka. Ovaj fenomen, poznat kao događaj iznenadnog stratosferskog zagrijavanja, može dovesti do hladnih temperatura na tlu.

Iako je još rano za potpunu analizu posljedica ovog preokreta, znanstvenici su primijetili porast razine ozona iznad Arktika. To se događa jer slabljenje polarnog vrtloga uzrokuje veći protok ozona prema polovima. S druge strane, nije zabilježeno značajno odstupanje u vremenskim prilikama, barem do sada.

U lavini u Tirolu zatrpano 18 ljudi: Dvoje ljudi umrlo, na terenu helikopteri i psi




Razine ozona

Razine ozona trebale bi se vratiti u normalu kako se polarni vrtlog vraća u svoju uobičajenu vrtnju u smjeru suprotnom od kazaljke na satu, i – barem do sada – nije došlo ni do kakvih velikih promjena vremena. Čini se da jedan od najznačajnijih preokreta polarnog vrtloga u povijesti nije imalo mnogo utjecaja na vremenske prilike.

Ovdje ipak postoji dugoročni pogled na stvari: Kako planet postaje topliji, nije jasno kako bi se polarni vrtlog mogao početi mijenjati. Sve, od El Niña do pokrivenosti morskim ledom, igra ulogu, a stručnjaci će pažljivo pratiti polarni vrtlog – i sve veće preokrete – u godinama koje dolaze.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.