Ilustracija: Unsplash

Ljudska migracija prije 70.000 godina razotkrila izgubljeni kontinent na Zemlji

Autor: Zlatko Govedić

Razotkrivajući jednu od najstarijih misterija čovječanstva, istraživači su bacili novo svjetlo na izvanredno putovanje koje su poduzeli naši preci prije nekih 70.000 godina dok su migrirali iz jugoistočne Azije u današnju Australiju.

Nova revolucionarna studija ne samo da zadire u zamršenost te drevne migracije, već nudi i primamljive tragove za otkrivanje neotkrivenih arheoloških nalazišta. Studija se fokusirala na Sahul, golemi superkontinent koji se pojavio prije otprilike 70.000 godina tijekom pleistocenske epohe.

Sahul je povezivao današnju Australiju, Papuu Novu Gvineju i Tasmaniju zbog opadanja razine mora tijekom posljednjeg ledenog doba. Kao dio svog istraživanja, znanstvenici su razvili model evolucije krajolika koji je simulirao promjenjivi teren Sahula između 75.000 i 35.000 godina, uključujući faktore kao što su pomicanje riječnih tokova, obrasci padalina i promjene vegetacije.

Ilustracija: Carley Rosengreen / Griffith University

Brz tempo migracije

Vodeći autor Tristan Salles, izvanredni profesor na Sveučilištu u Sydneyju, objasnio je: “Novi model evolucije krajolika omogućuje realističniji opis terena i okoliša koje su naseljavale prve zajednice lovaca-sakupljača dok su prelazile Sahul”.

Integriranjem arheoloških podataka i obrazaca traženja hrane koje obično koriste lovci-sakupljači, istraživači su identificirali vjerojatne migracijske rute kojima su išli drevni ljudi.

Te rute, kako je otkriveno simulacijama, nalaze se uz obale te se nastavljaju kroz unutrašnjost kontinenta duž velikih rijeka i potoka. Nevjerojatno, studija sugerira da su ti neustrašivi migranti prelazili otprilike 1,15 km godišnje, što je relativno brz tempo za to vrijeme.

Ogromno naselje postojalo je u Srbiji prije 7000 godina: Arheolozi u šoku




Neprocjenjivi uvidi

Naime, model ne samo da poboljšava naše razumijevanje drevnih migracijskih obrazaca, već nudi i praktične implikacije za arheologe. “Na isplativ način, mogla bi se odrediti područja od arheološkog značaja”, istaknuli su autori studije.

Ovo istraživanje označava značajan korak naprijed u rasvjetljavanju ranih kretanja čovječanstva i naglašava važnost dinamike krajolika u oblikovanju drevnih civilizacija.




Dok znanstvenici nastavljaju istraživati ​​misterije naše prošlosti, studije poput ovih pružaju neprocjenjive uvide u izvanredno putovanje ljudske migracije iz Afrike i širom svijeta.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.