Screenshot/Youtube

Lanac trgovina uvodi GPS lokatore na kutijama za meso: ‘Krađe stvaraju ogromne gubitke’

Autor: Zlatko Govedić

U pokušaju da obuzda neobuzdane krađe mesa u trgovinama, australski lanac supermarketa Drakes sredinom ožujka započeo je s programom inovativne sigurnosne mjere koja uključuje korištenje GPS lokatora na skupim komadima mesa.

Eksperimentalni program ima za cilj sprječavanje sve većih gubitaka nastalih zbog krađa mesa. Prozirne kutije, koje se obično koriste za čuvanje vrijednih predmeta u supermarketima, opremljene su GPS lokatorima koji omogućuju praćenje proizvoda u stvarnom vremenu.

Drakes je pionir u primjeni polikarbonatnih kutija za meso, označavajući novi pristup odvraćanju od krađe u trgovinama. Direktor tvrtke John-Paul Drake naglasio je nužnost takvih sigurnosnih mjera, navodeći značajne financijske gubitke koji se pripisuju krađama mesa.

Robusna zaštita

Drake napominje da je je riječ o visokoj vrijednosti ciljanog mesa, u rasponu od 50 do 100 australskih dolara (30 do 60 eura) po kilogramu, što ga čini glavnom metom za krađu.

Uz procijenjenih 12 milijuna australskih dolara (7 milijuna eura) vrijednog mesa koje se godišnje ukrade u njegovom lancu od 67 supermarketa u Južnoj Australiji i Queenslandu, Drakes se nada da će implementacija GPS lokatora dovesti do značajnog smanjenja gubitaka. Trenutačni program, koji traje 13 tjedana, traje već mjesec tjedna, s planovima za širenje diljem zemlje u očekivanju povoljnih ishoda.

Unatoč prvim dojmovima o polikarbonatnim kutijama, Drake uvjerava da one nude robusnu zaštitu, koja zahtijeva znatnu silu za probijanje ili diranje. Pogodnost kupnje proizvoda putem standardnih postupaka naplate nadmašuje napor pokušaja krađe.
Najskuplje gljive na svijetu nisu tartufi: Od cijene ove vrste zaboljet će vas glava

Presedan u maloprodaji

Dok globalni gospodarski izazovi pridonose porastu incidenata krađa u trgovinama, Drakes identificira unosnu prirodu skupog mesa kao primarnu metu kriminalaca koji traže nezakonitu dobit, često razmijenjenu za drogu ili drugu robu.
Usvajanje mesa praćenog GPS-om predstavlja nov pristup u tekućoj borbi protiv krađa u trgovinama, signalizirajući proaktivan odgovor trgovaca na malo kako bi zaštitili predmete visoke vrijednosti.

Kako će program napredovati, tako će se pomno pratiti njegova učinkovitost u odvraćanju od krađa i smanjenju gubitaka, što bi mogao biti presedan za buduće sigurnosne mjere u maloprodajnoj industriji.

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.