Ilustracija: Unsplash

Kreće potraga za izvanzemaljskim sondama: ‘Sada je vrijeme, upoznajte projekt ExoProbe’

Autor: Zlatko Govedić

Od 2021., kada je Pentagon objavio izvješća o neobjašnjenim neidentificiranim zračnim pojavama (NZF) u zračnom prostoru SAD-a, poraslo je zanimanje javnosti za NLO-e.

Dvije godine poslije, NASA je formirala panel za istraživanje tih izvješća te imenovala direktora za istraživanje NZF-ova.

Novoformirani odjel Pentagona također je objavio snimke misterioznih metalnih kugli. Ono što je možda najznačajnije, bivši obavještajni časnik David Grusch svjedočio je pod zakletvom pred američkim Kongresom, tvrdeći da je intervjuirao oko 40 ljudi uključenih u tajne programe koji se bave srušenim NLO-ima.

Pojavio se novi način sahrane: Pogledajte od čega su napravljeni i zašto ih zovu ‘živi ljesovi’

Uzbudljiv novi projekt

Sada se postavlja pitanje možemo li otkriti izvanzemaljske sonde u blizini Zemlje i povezati ih s mogućim fenomenom NLO-a.

“Da bismo to testirali, jedan od pristupa jest analiza materijala srušenih NLO-a kako bismo dobili neopoziv dokaz. Proučavanje ovih egzotičnih uzoraka, ako uopće postoje, moglo bi biti izazovno, ali novo predloženo zakonodavstvo u Sjedinjenim Američkim Državama možda nudi rješenje, tražeći da svi umjetni materijali bilo kojeg izvanzemaljskog podrijetla budu predani američkoj vladi”, piše fizičarka Beatriz Villarroel sa Sveučilišta u Stockholmu (Švedska) u svom novom eseju.




U sklopu projekta ExoProbe, znanstvenici traže kratke svjetlosne bljeskove potencijalnih izvanzemaljskih objekata uz pomoć više teleskopa. Kako bi potvrdili autentičnost svakog bljeska, on se mora promatrati najmanje dvama različitim teleskopima.

To omogućava mjerenje paralakse te izračunavanje udaljenosti do objekta.

Shema ExoProbea, Ilustracija: B. Villarroel

‘Nova nada’

Projekt ExoProbe također koristi metode filtriranja svjetlosnih bljeskova od milijuna fragmenata svemirskog otpada i tisuća satelita koji zagađuju nebo.




Povećavanje broja teleskopa dodatno poboljšava preciznost u mjerenju paralakse i određivanju stvarne trodimenzionalne lokacije objekta.

Konačni je cilj identificirati potencijalni izvanzemaljski objekt i dovesti ga natrag na Zemlju radi daljnje studije.

“Nakon više od 60 godina pretrage izvanzemaljskih civilizacija u radiofrekvencijama, nema kandidata.

Ipak, sada je vrijeme za nove pristupe i fokusiranje na istraživanje mogućih izvanzemaljskih objekata u našem susjedstvu. Bez obzira na ishod, ovo istraživanje predstavlja priznanje naše nesmanjene radoznalosti”, zaključuje Villarroel.

 

Autor:Zlatko Govedić
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.