BRUTALNA PREVARA! Evo zašto je Zuckerberg 99% dionica prebacio u ‘d.o.o’

Autor: Ratko Martinović

Melinda i Bill Gates slično su postupili sa svojim 'poklanjanjem' bogatstva - premještaju ga u 'neprofitabilnu' zakladu koja ne podliježe oporezivanju na klasičan način

Priča o poklanjanju 99% bogatstva Facebook magnata Marka Zuckerberga romansirano je objavljena u gotovo svim svjetskim medijima, no nitko ovu situaciju nije promatrao iz drugog kuta. Tabu tema razgovora o humanitarnoj pomoći očito je sve bolje i bolje iskorištavana od strane korporacija.

Eskivacija poreza

45 milijardi dolara odluka je koju je Zuckerberg navodno dogovorio sa svojom suprugom Priscillom Chan – svi su već počeli špekulirati u koje zaklade će novac biti uplaćen, koje će države najviše od svega povuči sredstava i gdje će novac biti smješten. No, sve je vrlo brzo otkriveno – sav novac će biti prebačen u ‘Chan Zuckerberg Initiative LLC’.

Što to u prijevodu znači? Isto ono što su i Melinda i Bill Gates napravili sa svojim ‘poklanjanjem’ bogatstva – premještaju ga u ‘neprofitabilnu’ zakladu koja ne podliježe oporezivanju na klasičan način. I sada raspolažu tim istim neoporezivim novcem… Zuckerberg će pak na zakladu prebaciti dionice Facebooka i time će izbjeći plaćanje transfernih poreza, kao i poreza na dobit itd.

‘LLC’ nije humanitarna zaklada

Još jedna bitna stavka je ovo ‘LLC’ u nazivu. To znači kako u pitanju nije klasična ‘dobrotvorna zaklada’ – LLC je ‘tvrtka s ograničenom odgovornosti’ ili nešto nalik jednostavnom d.o.o.-u, poslovna djelatnost koja nije korporativna već je tvrtka koja svojim voditeljima ograničava nesmetanu manipulaciju novcem. Može i ne mora biti profitabilna što je također zanimljiva stavka. Tako se novac može reinvestirati, uključujući i privatne poslovne odluke tvorca.

Nitko ne sumnja da će dio novca odlaziti u dobrotvorne svrhe, no isto tako – fokus mora biti upućen i na ostatak, s obzirom na eskivaciju plaćanja federalnih poreza. Sav novac ne ide odmah u fond – nego će svake godine onaj porezni dio prikazati kao humanitarnu uplatu. To znači da će za početak godišnje uplaćivati oko 333 milijuna dolara u LLC. S obzirom na višemilijunski broj ovakvih zakladi i fondova očito je u biznis krugovima postalo popularno baviti se ‘filantropijom’.




Autor:Ratko Martinović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.