7dnevno

SOČNA I UKUSNA SIRNJAČA: Omiljeni bakin kolač od sira odličan je izbor za desert

Autor: 7dnevno

Ukusna poslastica za cijelu obitelj.

Sastojci za dizano tijesto (za 2 štruce):

70 dag glatkog brašna
10 dag šećera
1 vanilin šećer
2 paketića suhog kvasca
3 žumanjka
1 dl ulja
0,5 l mlakog mlijeka
sol

Priprema tijesta:

Sve suhe sastojke izmiješajte i u njih dodajte mokre sastojke. Mikserom i nastavcima za tijesto dobro izradite mekano tijesto.

Doradite ga još rukama na pobrašnjenoj površini te ga ostavite na toplome dok mu se ne udvostruči volumen (najbolje na stolu, pokrivenog kuhinjskom krpom).

Sastojci za nadjev od sira:




80 dag sira
40 dag šećera
2 jaja
1 limun
4 žlice oštrog brašna

Sastojci za premaz:

1 jaje
2 žlice mlijeka




Priprema:

Odvojite bjelanjke od žumanjaka te ih izmiksajte u snijeg. Ostale sastojke dobro izmiksajte i na kraju lagano umiješajte snijeg.

Tijesto podijelite na dva dijela i razvaljajte ga na debljinu prsta. Premažite ga nadjevom, zarolajte i stavite u namašćeni visoki lim.

U limu ostavite da se diže još dvadesetak minuta. Premažite mješavinom jaja i mlijeka i pecite na 180 stupnjeva dok kolač ne dobije lijepu zlatnu boju.

Nakon toga pokrijte ga alu-folijom i pecite još nekih 45 minuta na 150 stupnjeva. Pečeno je kada nož ili čačkalica izađu suhi.

Autor:7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.