Foto: Damjan Tadic/CROPIX

Plenković za izbore vuče iznenađujući potez: Dvojicu bivših ministara vraća u igru

Autor: Željka Babić/7dnevno

HDZ-ov europski zastupnik Tomislav Sokol proglašen je ovoga tjedna najutjecajnijim zastupnikom od svih 750 u sektoru zdravstva, dok je Željana Zovko, prema mjerenjima Europskog parlamenta, 19. najutjecajnija zastupnica općenito u Europarlamentu. Karlo Ressler vjerojatno je najvidljiviji oku hrvatske javnosti od svih zastupnika vladajućih trenutno u Bruxellesu, a Sunčana Glavak s iskustvom PR-ovke HDZ-a ima solidne javne nastupe i zna kako se plasirati u medije.

Ali – piši kući propalo. Nijedno od njih neće se više naći na listi za europske izbore. Što su jamili od eura, jamili su, jer ovoga puta na listi za Bruxelles bit će najjača stranačka imena, a nosit će je Andrej Plenković osobno. Kad je na posljednjim izborima 2019. HDZ-ova lista neslavno propala osvojivši isti broj mandata kao i Bernardićev popis kandidata, četiri, a HDZ-ove glasove još su ukrali i Ruža Tomašić te očito dio i Mislav Kolakušić, bilo je jasno da se takav gaf HDZ-ove središnjice neće ponoviti.

Nikad više neće prema centru Europske unije ići s B ligom kandidata, nego će krenuti s najjačim imenima. Na listi će uz Plenkovića biti i sadašnja potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, pa Davor Ivo Stier, Marija Pejčinović Burić, možda i bivši ministar Miro Kovač te bivši ministar turizma Gari Cappelli koji vodi saborski vanjskopolitički odbor i drugi igrači koji znaju bar ponešto o vanjskoj i europskoj politici, ali sigurnom ulasku u Europarlament sadašnja ekipa više se ne može nadati.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nema mjesta za amatere

Naravno, jaki igrači poput Plenkovića bit će mamci za birače, a onda će u Europarlament ući zamjene, ali ni te zamjene ovoga puta na izborima koji se održavaju 9. lipnja ove godine neće biti mjesto za amatere. Kako se čini da će parlamentarni izbori biti tek u rujnu, ima smisla da se najjači igrači nađu najprije na europskim izborima početkom ljeta.

Karlo Ressler, koji je najsuvisliji od svih HDZ-ovih zastupnika u Bruxellesu, iznevjerio je Plenkovićevo povjerenje u nekoliko situacija pa na mandat može računati samo ako negdje s kraja liste uđe kao zamjena, no i to je moguće, kažu izvori u vladajućoj stranci, samo ako kao kandidat na listi do 9. lipnja odradi dosta terenskog posla na provedbi izbora. I on, kao i većina ostalih, obitelj ima u Zagrebu pa u HDZ-u ne misle da bi mu teško palo da ne dobije još jednu šansu, premda je verziran upravo u europskoj politici, dok o unutarnjim prilikama zna mnogo manje. Zato je vjerojatnije da će morati povući na parlamentarnim izborima nego na europskima.

‘PIJANDURO UPIŠANA, ZGAZIT ĆU TE’! Glavaš brutalno napao Šeksa zbog scene u ‘birtiji’: ‘Vladimire, bliži se vrijeme’




Tomislav Sokol pokazuje veliku nervozu kad se s njim razgovara o predstojećim izborima. I sam misli da neće biti opet na listi, čak izjavljuje kako mu je dosta toga te da se planira vratiti u akademsku zajednicu. Ima doktorat iz europskog prava i može predavati gdje god želi u Hrvatskoj, a možda i izvan nje. Već ima iskustvo predavača na pravnim predmetima na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, gdje je radio prije ulaska u Sabor i kasnije u Ministarstvu obrazovanja, u kojem je bio pomoćnik ministra. S obzirom na to da zna da će ga stranka s ove liste šutnuti, spreman je za odlazak i prijateljima govori kako mu je politike dosta i kako je dovoljno mlad da stigne razviti ozbiljniju akademsku karijeru.

Željana Zovko slučaj je za sebe – iako članica odbora za obranu i sigurnost u Europskom parlamentu, što joj daje veliki uvid i informiranost, a uz to je i “osoba za vezu” s Hrvatima u BiH, u stranci smatraju da je vrijeme da se i nju zamijeni nekim mlađim iz redova Hrvata u BiH. Prije nekoliko dana izazvala je i velik interes javnosti kad je Večernji list objavio da se kao članica odbora za obranu s još nekim kolegama našla pod povećalom sigurnjaka Europskog parlamenta – morala je predati svoj osobni mobitel da se utvrdi je li hakirana ili igra neku dvostruku ulogu u ruskom interesu.

Foto: Sunčana Glavak/PR

Žrtve hakera

Mobiteli su očito članovima tog odbora bili kolektivno hakirani, i to tako da su inficirani špijunskim softverom, odnosno da se s njihovih uređaja šalju sadržaji koje oni nisu sami producirali. Informatička služba Europarlamenta sa sigurnjacima je upala u urede europarlamentaraca i otuđila im mobitele radi te provjere. Ona je hrvatskim medijima i sama to potvrdila, rekavši da to nije rutinska provjera nego se djelovalo hitno po prijavi jednog od njezinih kolega.




Nije riječ samo o transferu sadržaja nego i dokumenata i svega što je u mobitelu spremljeno, uključujući i dokumente o radu odbora za sigurnost, pa je pretpostavka Bruxellesa da se radilo o upadu ruskih hakera. Informacije i dokumenti probiru se po ključnim riječima i šalju dalje s uređaja, bez znanja osobe koja uređaj posjeduje i koristi, i taj “spyware” dosad je nađen već u uređajima niza osoba u Europarlamentu, uključujući i predsjednicu EP-a Robertu Metsolu. Zovko se jako razljutila što su je tretirali na takav način, i njezini suradnici kažu da je bila veoma uznemirena zbog toga što su njezini privatni sadržaji sada poznati ne samo hakerima nego i službama sigurnosti Europarlamenta.

Incident je imala i nakon što je isti list objavio tekst o tome da se na njezinoj izložbi o jednom franjevcu sa Širokog Brijega pojavilo neprimjereno znakovlje pa je pisala demantije dnevnom listu i svađala se s novinarima, tvrdeći da je se namjerno omalovažava i laže o njoj i broju preferencijskih glasova koje je dobila 2019. za EP. A taj broj je točno – 9861. To je bilo dovoljno za odlazak u Bruxelles, i to kao treće na listi HDZ-a po broju preferencijskih glasova.

Tomislav Sokol. Foto: Davor Pongracic / CROPIX

Otpali autsajderi

Ovi incidenti i svađe koje je imala s novinarima Željani Zovko sasvim sigurno nisu pomogli da zadrži povjerenje u vlastitoj stranci, gdje se svi slažu da na listi može biti tek pri kraju popisa, kao rezerva za slučaj da netko od zainteresiranih zaista i otpadne. Sunčana Glavak u EP je i ušla kao rezervni igrač s klupe pa kao takva nema ni minimalnu šansu da ponovi mandat, a s obzirom na to da se ni po čemu nije iskazala u svojem radu, vrijeme je da kupi povratnu kartu za Zagreb.

Želite sjajnu kosu, blistavu kožu i jake nokte? Nećete pogoditi koje namirnice imaju najviše kreatina

Ovoga puta vladajući računaju da će na europskim izborima osvojiti ne četiri nego najmanje šest mandata. Oporba je razjedinjena, Mislav Kolakušić, Ivan Vilibor Sinčić i drugi autsajderi proći će slabije nego 2019. godine, a desnica je potpuno nezainteresirana za europske teme i izbore pa će njihov odaziv biti slab.

S obzirom na to da će listu nositi Andrej Plenković, nema sumnje da će rezultat biti bolji za HDZ nego prije pet godina, iako to ne znači da je predsjednik Zoran Milanović u pravu i da Plenkovića čeka “gotovo” mjesto u Bruxellesu. Uostalom, Plenkovića bi ionako zanimala Europska komisija, što je sinonim za europsku vladu, a ne Europarlament.

Autor:Željka Babić/7dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.