Foto: Marko Markovic / CROPIX

Na horizontu se nazire ogromna promjena Ustava zbog Milanovića: ‘Podsjeća na Vučića’

Autor: Dnevno.hr

Politička sapunica se nastavlja, a lako je moguće da je sve skupa tek na početku te nas prava drama čeka u narednim tjednima, ako ne i mjesecima. Kandidat za premijera, koji to službeno nije, predsjednik Zoran Milanović nastavlja sa svojom akcijom kojom najavljuje da će biti mandatar nove Vlade RH, iako je činjenicom da je još uvijek predsjednik države napravio presedan u hrvatskoj političkoj areni.

Promijenila se tako politička utakmica usred super izborne godine u jedno popodne, objavom kandidature Zorana Milanovića, koju je Ustavni sud osporio, karte su se izmješale i htjeli to priznati ili ne, stranke su morale promijeniti strategiju. I dok se politička scena polarizirala, tako su i ustavni stručnjaci i politički analitičari podijeljeni. Neki smatraju kako Milanović ima pravo i legitimitet za ono što sada provodi, dok drugi dio smatra kako je ovo rušenje temelja ustavnopravnog poretka i stečenih društvenih i političkih normi.

Mnogi ga uspoređuju i sa srpskim vođom Aleksandrom Vučićem koji je bio i predsjednik i premijer, a ide se i do te mjere da ga se uspoređuje s Vladimirom Putinom. HDZ se digao na noge jer je i prije ove akcije bilo jasno kako je Milanović najveći pa i jedini stvarni oponent premijeru i šefu stranke Andreju Plenkoviću te se još jednom, i više nego ranije, u fokus stavio mogući opoziv predsjednika i promjena Ustava kako bi se predsjedniku promijenile, odnosno smanjile ovlasti.

Foto: Ante Cizmic / CROPIX

Struka polarizirana, karte pomiješane

Profesor s Pravnog fakulteta u Zagrebu Ivan Rimac ima drugačiji stav od većine stručnjaka te smatra kako i jedno i drugo političko ‘brdo’ nije čisto u ovoj priči. “Milanović će sigurno dati ostavku na mjesto predsjednika ako bude mandatar da vodi vladu.  Nije on nelegalist, u tom smislu je on poprilično određen. U Ustavu nema eksplicitnih zabrana, nego postoje samo prijedlozi i upute. Da on mora istupiti iz stranke ako ide na izbore, a ne da prestane istupati u javnosti. Ovdje je večina toga deginirano loše. Ustav je pisan u vrijeme Tuđmana i neznatno je mijjenan do danas”, smatra Rimac.

Rekao je kako premijer Plenković zanemaruje jednu stvar. “Mislim da se ovdje dvije strane natjecu verbalnim nadmudrivanjem. Kad kažemo da je Milanović predsjednik svih građana Hrvatske, jest, ali i premijer je predsjednik Vlade RH. Takoder, i cijele RH. Plenković vrlo često zanemaruje to i smatra da je njegova funkcija zapravo stranačka. To mu ne smeta, ali mu predsjednikovo ponašanje smeta”, podsjeća Rimac.

Dotaknuo se problematike Ustavnog suda: “Oni ovdje govore o instituciji Predsjednika. Kao da on ne može biti osoba i ne smije imati namjere i planirati nešto drugo osim biti predsjednik. Jedno je osobna volja ili želja, a jedno Institucija funkcije koja mora biti korist svih  građana. Unutar madnata bi se morao ponašati kako funkcija nameće. Kao i premijer. A ovdje se postavlja da premijer dobiva legitimitet vecćnom u Saboru. No, to ne znači da je on stranački premijer, nego Vlade RH. Isto tako ima odgovornost prema svima. On je malo premijer, malo stranački lider”, smatra Rimac i dodaje problematiku i Plenkovićeve funkcije.

Meter za portal dnevno o tome što će biti s Hrvatskom ako dođe do globalnog rata: ‘Ostaje nam samo jedno’
Tuđmanov Ustav

“Ne znate čijim novcem ide na stranačke skupove, iz budžeta države ili stranke. Jer je na putu jedno i drugo. Sad je ‘eye of the tiger’, sad dijeli nekakva europska sredstva što je uloga premijera. Imamo ovdje asimetrično gledanje stvari. Ako govorimo samo o ova dva političara i njihovim obvezama unutar funkcija koje obnašaju. Naravno to se odnosi i na ministre, oni su članovi Vlade, nisu ministri HDZ-a Vlade”, smatra Rimac.

Može li zbog toga svega doći do promjene Ustava? “Za promjenu Ustava treba 2/3 većina, a znači da trebate napisati nove odredbe koje će biti zadovoljavajuće za sve. Jer praktički ste u situaciji da trebate imati kon senzus za bilo kakvu promjenu. Očito je da ga treba mijenjati jer svaka strana tumači ustav na svoj način. Milanović doslovno, Plenkovic uz Ustavni sud i ministarski kod na svoj način. Ne mogu stati na ničiju stranu jer svatko govori u svoju korist. Onda je bolje da ostane kako je”, rekao je.
Za kraj je upozorio na brojni ‘fake news’ u medijima od strane političkih i drugih suparnika oko novonastale situacije. “To nisam vidio u svojem životu, a bavio sam se 20 godina analizom i anketama za izbore. Sada vidimo samo manipulaciju”, zaključuje.

Milanović nastavlja: ‘Kolinda se klatarila po skupovima HDZ-a, a ja sam problem’

Sedak: Ne bih nagađao oko promjene Ustava

Politički analitičar i komunikacijski stručnjak Kristijan Sedak slaže se oko usporedbe predsjednika s Vučićem i Putinom. Odgovorio nam je napitanja je li na pomolu velika promjena Ustava, parlamentarnog sustava i prelazak na predsjednički, ili pak potpuno ukidanje te funkcije.

“Ne bih nagađao oko promjene Ustava. Ovisno tko će moći skupiti 2/3 ruku u Saboru koliko je potrebno. Ustav se osim kvalificiranom većinom može mijenjati i referendumom. Predsjednički sustav nije ni u hrvatskoj ni u europskoj tradiciji. Nama bi puno logičniji bio završetak tranzicije iz polupredsjedničkog u parlamentarni sustav u kojem predsjednik ima samo protokolarne ovlasti i bira se u parlamentu. To bi bila i logična posljedica ove situacije. Razumljiva je frustracija osobe koja ima veliki legitimitet, a vrlo skučene ovlasti. Prostor za dodatno detaljiziranje Ustava postoji, ali teško je svaku nepredvidivu situaciju normirati. Zato su jedan od izvora ustavnog prava i odluke Ustavnog suda koji je jedini pozvan interpretirati intenciju ustavotvorca. Ovo prebacivanje s mjesta predsjednika na mjesto premijera doista neodoljivo podsjeća na Vučića i Putina. Pitanje je želimo li imati takvu vrstu demokracije”, rekao je.

 

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.