Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Hrvatska se bliži formiranju nove vlade: Izvor iz HDZ-a potvrdio da postoji samo jedan problem

Autor: Dnevno.hr/M.P.

Još uvijek traju pregovori o sastavljanju Vlade. Pregovarački tim Domovinskog pokreta jučer je održao razgovore s predstavnicima koalicije Rijeke pravde te s Mostom i Hrvatskim suverenistima. Danas se sastao s predstavnicima HDZ-a. Iz Domovinskog pokreta poručuju da su spremni na sve opcije, ali ne pod svaku cijenu. I dalje ističu kako ne odustaju od uvjeta da su im SDSS i Možemo neprihvatljivi.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin objavio je da SDP ipak odustaje od Zorana Milanovića kao mandatara. No, ljevica ne odustaje od ideje o konstituiranju Sabora prije dogovora o modalitetu formiranja Vlade.

U utorak su se pojavile glasine o svađi između Marije Selak Raspudić i Marina Miletića oko lista za EU izbore. Nakon svađe bračni par Raspudić odlučio napustiti stranku. Danas su konferencije za medije održali i Marija Selak Raspudić i Božo Petrov.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Tijek događaja oko izbora pratili smo uživo

21.50 Grbin: Nismo se ograničili na jedno ime

Peđa Grbin na N1 televiziji je komentirao rezultate Parlamentarnih izbora, ali i sudjelovanje Zorana Milanovića. Otkrio je tko bi trebao sastaviti novu vladu, kakva je njegova sudbina, kao i sudbina stranke te je li razočaran rezultatom na izborima.

“Sudjelovat ćemo Marko Krička i ja, a što se tiče ostalih koalicijskih partnera – rotacijski, ovisno o mogućnostima, nismo se ograničili na jedno ime”, rekao je Grbin, otkrivši tko je u pregovaračkom timu SDP-a za sastavljanje vlade.

Više pročitajte ovdje.




Grbin otkrio opciju za rušenje Plenkovića i spomenuo Milanovićevu tajnu: Zavjet šutnje na snazi

21.04  Pavliček komentirao potporu HDZ-u




Marijan Pavliček komentirao je za 24sata navode da HDZ i Domovinski pokret planiraju popuniti dvije nedostajuće ruke s njim i Vesnom Vučemilović.

“Mi smo došli s Mostom na antikorupcijskoj i antiHDZ priči i držimo se dogovora s njima. U ovom trenutku ne planiramo mijenjati dresove. Mogu oni planirati sto žele, ali nikakvih službenih razgovora nije bilo. Imat ćemo i predsjedništvo na kojem ćemo sve raspraviti”, istaknuo je predsjednik Suverenista.

20.00 Izvor iz HDZ-a: Blizu je dogovor s DP-om

“Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Pošto nam i s njima nedostaje ruku, priča se da će podršku dati Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček”, rekao je izvor iz HDZ-a za 24sata.

Pavliček bio jučer na pregovorima između Mosta i DP-a te je prije sastanka rekao: “Ovo je službeni sastanak kolega Mosta, Suverenista i Domovinskog pokreta. Idemo razmjeni mišljenja, vidjeti što i kako, pa ćemo vidjeti dalje”.

19.30 Komadina: Dobar dio stranaka ne želi Milanovića

SDP-ovac Zlatko Komadina komentirao je pokušaje da Rijeke pravde sastave parlamentarnu većinu.

“Gledajte, dobar dio stranaka s kojima pregovaramo ne želi Milanovića. Samim tim gubite većinu. Pregovarati se treba sa spoznajom da ćete uvijek nečime biti nezadovoljni, da ne možete sto posto ostvariti svoje ciljeve. Svi bi trebali podržati manjinsku vladu SDP-a, osim Domovinskog pokreta, jedino je tako moguće uspjeti, a to je previše njih koji su u međusobnim antagonizmima. Ono što je najvažnije, trebalo bi odvojiti priču izbora parlamenta i mandatara, a ovdje su se pomiješale kruške i jabuke”, kaže Komadina za Jutarnji.

Na pitanje bi li se on odrekao Milanovića odgovara: “Nisam niti dogovarao niti pregovarao. Evo, neki se već polako rasipaju. U Mostu nije najbolje zdravlje, koliko vidim. Novi izbori ne bi ništa promijenili, ionako ih neće biti”, zaključio je.

17.40 Benčić: To je diskriminacija po nacionalnosti

Sandra Benčić na N1 je komentirala postizborne kombinacije, kao i što se događa u njezinoj stranki.

“Svakodnevno razgovaramo s Grbinom. Treba istaknuti da SDP vodi te pregovore. Grbin nas na dnevnoj razini izvještava o tome kako teku pregovori. Novih informacija nemam.

Most više nema 11, nego devet zbog izlaska Raspudića. Kako sam ih razumjela, oni su rekli da će ići sa svima koji su protiv HDZ-a. Manjine su isto tako rekle da se neće cijepati i da se unutar njih izolira srpska nacionalna manjina kao nepoželjna.

Taj DP-ov uvjet, koji sada ponavlja i Božo Petrov, su ozbiljne stvari – to je diskriminacija po nacionalnosti. Nadam se da politička scena neće ići u tom pravcu i da se neće širiti jer to je posve opasno”, rekla je Benčić.

17.15  Oglasio se HDZ: Netočne su informacije o podjeli ministarstava s DP-om

Danas je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta. Premda je prema neslužbenim informacijama koje je objavio RTL, Domovinski pokret zainteresiran za četiri ministarstva, što su već i komunicirali HDZ-u, iz HDZ-a to demantiraju.

“Plasiraju se netočne informacije o ‘podjeli ministarstava između HDZ-a i DP-a’ i ‘imenima budućih ministara’. Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade tijekom održanih konzultacija”, rekao je HDZ-ov Marko Milić.

16.30 DP želi ova ministarstva?

RTL neslužbeno doznaje kako je Domovinski pokret zainteresiran je za četiri ministarstva, što su već i komunicirali HDZ-u. Iako je Ivan Penava jučer u više navrata demantirao ove navode, u medije je ponovno dospjela informacija, točnije da ih zanimaju ih ministarstvo kulture, poljoprivrede, demografije i zaštite okoliša, što smatraju da treba izdvojiti iz gospodarstva kao i da demografija i useljeništvo trebaju zasebno ministarstvo.

Kao potencijalna ministarska imena spominju se Zlatko Hasanbegović za kulturu, Slaven Dobrović, bivši Mostovac, kao ministar zaštite okoliša, što je i bio u Vladi 2015. (tada je bio ministar Okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.

Nitko od aktera pregovora ne govori da je podjela ministarstava gotova stvar, nego i dalje dio pregovora, koji će se, kako nam je neslužbeno rečeno, nastavit u nedjelju ili ponedjeljak.

16.28 Splitski SDP-ovac: Milanović nas je spasio

Nakon objavljivanja javnosti da SDP odustaje od Zorana Milanovića kao mandatara uspije li sastaviti većinu, predsjednik splitskog SDP-a Davor Matijević za Jutarnji je rekao:

Peđa Grbin je usavršio novi način komunikacije s rukovodstvom stranke tako da sve informacije dobivamo putem medija. U medijima smo saznali da je Zoran naš kandidat za premijera, u medijima smo saznali i da smo odustali od njega, a kroz medije smo saznali i da nam je Domovinski pokret prihvatljiv za sastavljanje vlade. Očito bi jedan ured SDP-a za odnose s javnošću mogao zamijeniti i Predsjedništvo i Glavni odbor pa da nam Peđa šalje poslanice preko medija”.

“Neovisno o tome što se ne slažem sa Zoranom u puno toga, ali treba biti realan i priznati da je on spasio stranku jer bez njega bi prošli puno, puno lošije. Ne treba dati ostavku, ali da mu je otežan put za drugi mandat, otežan je i to jako puno”, rekao je Matijević.

15.40 Orešković: Jeste li već eliminirali Srbe?

Dalija Orešković komentirala je na X-u vijest o kraju prvog kruga pregovora HDZ-a i SDP-a i izjavu Anušića da se ide prema konačnom rješenju.

“I, jeste li već eliminirali Srbe ili ćete to nakon što se do konačnog rješenja stigne?” upitala je.

14:30 Zurovec komentirao navodnu svađu s Nađijem

Dario Zurovec iz Fokusa je za N1 komentirao zanimljivu situaciju kojoj svjedoči pri pokušajima sastavljanja nove vlade. Svakako, dojam je da su HDZ i Domovinski pokret jako blizu konačnog dogovora o partnerstvu. Fokus je odmah odbacio takvu ideju uz objašnjenje da birači ne žele njihovu koaliciju s HDZ-om. No, Zurovec kaže da mu telefon ne prestaje zvoniti. “Bilo je puno gore prije četiri godine, kad su me nazivali žetonom… Ovo mi je dječja igra u odnosu na to”, kaže.

Pojavile su se glasine o njegovoj navodnoj svađi s predsjednikom stranke Davorom Nađijem. “Ni s kim se ne svađam. Bio sam 14. na listi i probio sam se do sabora. Birači su me nagradili. A što dalje? Treba razgovarati. Kad pogledate moju retoriku, uvijek sam za dijalog. Treba sjesti, popričati i pronaći rješenje.”

14:11 Oglasio se Domovinski pokret

Domovinski pokret oglasio se nakon današnjih pregovora s HDZ-om.

“Jučer i danas Domovinski pokret obavio je prvi krug pregovora o sastavljanju Hrvatske vlade. Pregovarali smo sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om. Svi razgovori prošli su u vrlo konstruktivnom tonu. Razmijenili smo stajališta i poglede o različitim
temama, razmotrili moguće poteze i rješenja, a svi s kojima smo pregovarali predočili su nam i broj zastupnika koji ih podupiru za sastavljanje Vlade.

Domovinski pokret ponovio je stajalište prema kojemu ne može biti dio većine koju bi činili SDSS i Možemo. Od te pozicije u pregovorima ne odustajemo. Osim toga, vrlo smo jasno istaknuli svoja programska načela koja predstavljaju temelj za moguću suradnju. Domovinski pokret dobio je povjerenje velikog broja birača koji mogu biti sigurni da ćemo to povjerenje opravdati čvrsto i dosljedno inzistirajući na našim načelima. Cilj nam je sigurna i prosperitetna Hrvatska. Pregovori će se nastaviti idućih dana, a u međuvremenu obavit ćemo konzultacije s članovima Predsjedništva i Domovinskog odbora te ćemo ih izvijestiti o tijeku pregovora kao i o trenutnim pregovaračkim pozicijama. O budućim koracima Domovinski pokret na vrijeme će obavijestiti medije i hrvatsku javnost”, pišu u priopćenju.

Foto: Domovinski pokret

14:00 Rijeke pravde ne gube nadu: Ništa nije gotovo, na kraju će se brojati mrtvi

Poslije sastanaka s predstavnicima Domovinskog pokreta, danas se sastala i koalicija Rijeke pravde. Predstavnici stranaka na čelu s SDP-om nadaju se da će na kraju ipak oni biti ti koji će uspjeti okupiti parlamentarnu većinu. “Mislim da još svi zajedno moramo razgovarati, ništa još nije gotovo, vidjet ćemo kako će se politička situacija rasplesti”, kazala je Dalija Orešković, a slično razmišlja i Krešo Beljak:

“Nada umire zadnja, mislim da ima šanse ako se svi budu držali onoga što su govorili u kampanji, onoga što su govorili četiri godine dok smo bili u opoziciji.” Optimističan pogled na situaciju ima i Anka Mrak Taritaš iz Glasa. “Ova faza je gotova, idemo odraditi ozbiljni sastanak, ljudi se sjednu i dogovore i traže rješenja, a na kraju svega će se brojiti mrtvi”, rekla je Mrak Taritaš, prenosi HRT.

Foto: Boris Kovacev / CROPIX

12:50 Ivan Anušić nakon pregovora s DP-om: Idemo prema konačnom rješenju

“Održali smo drugi sastanak s DP-om, birači su dali jasnu poruku HDZ-u i DP-u. Razgovori teku kako smo planirali, idući sastanak je krajem tjedna, najkasnije početkom idućeg. Idemo prema konačnom rješenju. Na sastanku je bio Ivan Penava, Josip Dabro i Mario Radić. Sve političke konzultacije se održavaju u Vladi, tu ne zasjeda samo Vlada, zato su razgovori ovdje”, rekao je  Ivan Anušić, član pregovaračkog tima HDZ-a.

12:35 Završio sastanak HDZ-a i DP-a: U idućim danima nastavljaju se razgovori

Održan je novi krug konzultacija između pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta.

“Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju. Razmotrena su ključna područja i teme potencijalne suradnje. U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade”, kazao je glasnogovornik HDZ-a Marko Milić.

12:05 SDP-ovka: Zašto se stranački pregovori održavaju u Banskim dvorima?

Politička tajnica SDP-a Mirela Ahmetović, zapitala se kako je moguće da su stranački pregovori o eventualnom partnerstvu HDZ-a i Domovinskog pokreta u Banskim dvorima. “Zašto se stranački pregovori održavaju u zgradi Vlade? Trenutni premijer je u tehničkom mandatu, stranački pregovori mogu se voditi u stranačkim prostorijama ili eventualno u Saboru”, kazala je Ahmetović na platformi X i dodala:

“To je još jedan pokazatelj kako HDZ sebe poistovjećuje s državom.”

12:00 HDZ i Plenković: Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici

Uoči početka pregovora s Domovinskim pokretom oglasili su se HDZ i Andrej Plenković.

“Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici. Malo mi je i žao kolega iz SDP-a. Umjesto da nam čestitaju, koprcaju se u deluzijama. Narod je rekao svoje, jasno je poručio kome želi ponovno povjeriti upravljanje Hrvatskom.”

“Kao izborni pobjednik te ozbiljna i odgovorna stranka s puno iskustva u vođenju pregovora, HDZ će zajedno s partnerima treći put zaredom sastaviti parlamentarnu većinu i Vladu. I to, uvjeren sam, vrlo brzo jer zemlji trebaju politička stabilnost, sigurnost i nastavak gospodarskog rasta i razvoja. Moramo što prije prionuti poslu”, navodi se u objavi na Facebooku.

11:30 Medijima se obratio predsjednik Mosta Božo Petrov, odgovorio Raspudićima

“Ovo neće biti kraj suradnje, nadam se da ćemo nastaviti surađivati. Rekla je da nije mogla prihvatiti da bude cjelovita lista, birao sam da budu svi, mislim da to listu čini jačom. Što se tiče samog uvjetovanja, htio sam da budu svi, oni taj dio nisu mogli prihvatiti, izvucite zaključak koji želite. Ne mislim da je pukla stranka, Most sa Suverenistima i HSP-om čini jedinu pravu alternativu s desne strane. Ja sam izabrao Most, mi nismo imali uvjeta, želio sam da svi budu na listi, i Mariju Selak sam želio, bilo joj je ponuđeno prvo mjesto”, rekao je Petrov

Ako ste htjeli da ona nosi, listu, ali ste stali na stranu Miletića? “Ne mislim da sam stao ni na jednu stranu, htio sam i nju, i Nina Raspudića koji nije htio. I Marina Miletića, Grmoju, Troskota, sve sam ih htio, neki drugi to nisu htjeli prihvatiti”, rekao je.

Tko je uvjetovao? “Što se tiče izbora, ponuđen je bio izbor da budu svi, ona je zaključila da je to neprihvatljivo. Vi vidite da to njima nije prihvatljivo”, dodaje.

Je li vam sporno što se ogradio? “Dogode se pogreške, smatram da Miletić kada je izgovarao, nije pogriješio koji je stav Mosta, pogriješio je da se ogradio od nje, no on se ispričao”. Po meni se ništa dramatično nije dogodilo u kampanji da bi dovelo do ovoga, žao mi je svake osobe koja je otišla, to je bio njihov izbor, dodao je.

Nije uvjetovao ili će nositi listu? “Sa strane Mosta nije bilo nikakvih uvjeta, htjeli smo da ona bude ta koja nosi listu i da svi budemo na toj listi”, tvrdi.

Pregovaraju li dalje sa SDP-om?

“Što se tiče političke trgovine koja se pokušava dogoditi, mi imamo svoje politike, no u njima ne vidimo HDZ. Ne vidimo suradnju s Možemo ili SDSS-om, prvenstveno zbog trgovine koju je provodio Pupovac s HDZ-om. Što se tiče Domovinskog pokreta, stranke se moraju okupiti oko inicijative da se smjeni ova vlast, ali rekao sam koja je cijena. U trenutku kada se konstituira Sabor, da tu budu Suverenisti, DP i Most, ako će se priključiti SDP i prihvatiti naše prijedloge, onda se može ići u konstituiranje Sabora, da se set zakona dogodi, a onda možemo raspravljati o novim izborima ili sastavljanju neke tehničke Vlade. No, Vlade koja neće provoditi lijeve, anacionalne politike i koja će se boriti protiv korupcije. SDP je rekao da im je najvažnija borba protiv korupcije, ako je to tako, prihvatit će taj dio jer su nama jako važne obiteljske vrijednosti”.

Je li bio uvjet Mosta da SDP odustane od Milanovića?

“Govorimo o konstituiranju Sabora, ne Vlade, smatramo da predsjednik Sabora može biti netko iz Domovinskog pokreta. Naša pozicija je jasna, podržat ćemo konstituiranje Sabora ako se radi za obiteljske vrijednosti i protiv korupcije, tu ne može biti SDSS i Možemo. To što je Plenković Sabor napravio kao vlastitu ispostavu, gdje donesu zakone pa dignu ručice, to ne funkcionira. Sabor je najviše zakonodavno tijelo, oni donose zakone, Vlada ih predlaže, Ako je to tako, onda Sabor može i predlagati i donositi zakone, a Vlada se o tome može očitovati. Postojat će tehnička Vlada i neka slobodno Plenković nama čestita na prijedlozima zakona”.

Plenković ako bude u toj tehničkoj Vladi, može nam čestitati. Znam da Raspudići dijele ovakvo mišljenje, ne vidim razloga da ne bi podržali ovu priču, dodao je.

Koja je razlika između SDP-a i Možemo po vama?

“Oni pokušavaju progurati rodnu ideologiju, HDZ to radi krišom kroz zakonske prijedloge. Možemo nosi tu priču cijelo vrijeme. Ako oni žele pristati na obiteljske vrijednosti, neće na to pristati. Postavlja se teza da mi nekoga tražimo, ne tražimo mi nikoga, imamo jasan stav, mi želimo obiteljske vrijednosti i zemlju bez korupcije. Možemo je tu puno intenzivniji od SDP-a”.

“Konstituiranje Sabora se događa kada imate 76 ruku, to se može imati i bez HDZ-a, bez Možemo i bez SDSS-a. Ako će se to napraviti, onda je to većina. Nakon toga tko će podržati zakone, smijeniti glavnog državnog odvjetnika….U trenu kada se donesu određeni zakoni ili će se ponoviti izbori ili sastaviti tehnička Vlada koja će razriješiti Turudića. Kada se napravi većina bez navedenih stranaka, provedu zakoni u korist građana ili će se ići na nove izbore ili sastaviti tehnička vlada koja će pripremiti prijedlog za razrješenje glavnog državnog odvjetnika. Dogodit će se više zakona koji idu u korist građana, mi ćemo odlučiti hoće li se sastaviti tehnička vlada ili se ide na nove izbore. To može ići jako brzo”.

10:30 Marija Selak Raspudić: Ovo je stvar principa, Miletić se od mene ogradio

Marija Selak Raspudić održala je presicu te potvrdila da je u Mostu došlo do raskola,

“Jučer je bio težak dan, iz poštovanja prema kolegama iz Mosta, odlučila sam pričekati u nadi da će moći u miru predati listu za europski parlament, to se nije dogodilo, kruže netočne priče. Čula sam se s kolegama iz Mosta, znaju što ću reći, to je osnovna pristojnost. Do razilaženja nije došlo oko rasprave za europski parlament, nesuglasice su došle oko događaja u kampanji, lista za europski parlament je samo još jedan događaj. Što se tiče liste, meni je bilo ponuđeno da nosim listu za EU parlament. S obzirom da je želju izrazio i Miletić, a s obzirom na to da se on od mene javno ogradio, smatrala sam da nije primjereno da nosim zajedničku listu.

Nemam problem da imamo različita stajališta po nekim pitanjima, no kada se jedni od drugih počnemo ograđivati, ne možemo biti vjerodostojni, bila bi izdaja birača da okrenem glavu na drugu stranu samo s ciljem da se dokopam briselskog mandata ili neke druge funkcije. Mnogo je poštenije da sam odustala od te liste i da ostajem u Saboru. U tome je presudilo i da se Hrvatska danas nalazi u teškoj situaciji, ako dođe do sklapanja trgovačke koalicije s HDZ-om, u razgovoru s Ninom zaključili smo da nije trenutak dizati sidro i bježati na neke bolje funkcije, nego ostati ovdje. Nema prodaje, nema predaje. Što se tiče netočnih informacija oko Nine i liste za europski parlament, suprotno je onome što je objavljeno. Ne samo da nije trebao biti na listi, nego je unatoč uvjeravanju iz Mosta, to rezolutno odbio, nije htio varati birače. Što se tiče konačne liste koju je Most predao, želim im sreću u ostvarivanju eu mandata, a oko suradnje s HSP-om, u trenutku dok sam trebala nositi listu, ta opcija nije bila na dnevnom redu. Nemam se potrebe obračunavati preko medija, nastavljamo djelovati kao nezavisni zastupnici, bit ću otvorena za suradnju sa svima, pa i s Mostom.

Naravno da me nije razočaralo, Most ima svoje prioritete, osobno sam smatrala da u takvoj konstalaciji ne bih bila vjerodostojna da sam tu listu vodila. Mogla sam okrenuti glavu na drugu stranu i dobiti briselski mandat. Razilaženje je rezultat činjenice ne da imamo različite stavove po nekim pitanjima, nego da se Miletić u jednom trenu javno ogradio od mene, rekao je da nisam Most. Kada to javno tako počnemo, ne bi bilo vjerodostojno. Zašto nisam tada kritički pristupila? Nisam mu htjela naštetiti u kampanji, no od mene bi bilo licemjerno da sam ponijela zajedničku listu. To je pitanje principa”, rekla je.

“U stanju sam sjediti za stolom i razgovarati sa širokim spektrom ljudi, moj temeljni stav je da život treba štiti, što se tiče načina, ne mislim da je zabrana pobačaja rješenje. Pitanje je do koje smo mjere u mogućnosti jedni druge uvažavati, no ako netko javno kaže ‘ona nije naša’, to povjerenje je narušeno. Nino Raspudić će se sam obratiti po tom pitanju, nastavit će djelovati kao nezavisni zastupnik. Ovo je samo jedan konkretni događaj koji je uslijedio zbog činjenice da je datum predaje liste. Do razlaza je došlo zbog različitih drugih razloga. Ja pukotinu nisam kreirala, da nisu izašle sve te informacije, ovo nije trebao biti predmet rasprava s obzirom na to u kakvoj se situaciji zemlja nalazi”.

“Nisam se javila novinarima iz poštovanja prema kolegama iz Mosta, na početku sam se ispričala da nisam bila dostupna jučer”, dodala je.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

Je li ikada tražila da Miletić ode, pa će ona ostati?

“Ne, nisam ja to tražila, nije stvar liste za europski parlament. Oni kojima je prioritet Bruxelles i koji su sve činili za svoju fotelju, nalaze se na toj listi. Nismo mi svedeni na da ili ne, u raspravi smo bili svedeni na niz događaja koje smo pokušavali razriješiti. Nije razlog razilaženja Bruxelles. Trenutno nam nije plan ulaženje u neku stranku”.

“Nitko nije raspravljao o listi za Bruxelles tijekom kampanje, već tek par dana nakon izbora. Došla je na dnevni red tek zadnjih nekoliko dana. Kada se to prije moglo riješiti kada se sukob između mene i Miletića dogodio u zadnjim danima kampanje? Nismo čekali do zadnjeg trena, s obzirom na sve netočne informacije, da sam inzistirala da Nino Raspudić bude na listi. Svi smo sjeli nakon izbora, nitko nije mislio da ćemo se razići, ali kada je svatko rekao što misli o svemu, razlike nismo uspjeli prevladati. Sve o raskolu zbog potencijalne suradnje s Milanovićem su naklapanja”.

Naš politički stav, nikakva suradnja s HDZ-om nije moguća, što se svega ostalog tiče, smatramo da oporbene stranke trebaju zajedno sjesti i vidjeti koje su im mogućnosti na raspolaganju, no dok se to ne dogodi, ne želim odmagati u potencijalnoj suradnji. Nama nije prihvatljiva suradnja s HDZ-om, u interesu nam je vidjeti koje su sve mogućnosti da se ovo prevlada, da HDZ ne dođe na vlast”, zaključila je Selak Raspudić.

Foto: Damjan Tadic / CROPIX

09:55  Miletić na Facebooku citira Bibliju

“Nikome dobri Bog ne daje niti jednog grama tereta da nosi više nego li može nositi. A oni koji se pouzdaju u Njega, slomiti se nemogu. Ta ne ovisi naš pad, naše lomljenje o ljudima, jer ili stoji ili pada – stvar je Gospodina, govori Riječ Božja u Bibliji. Uvjeren sam, bit će dobro”, napisao je Mostovac Marin Miletić na Facebooku.

Foto: Facebook/Screenshot

09:20 Od 10 počinju razgovori DP-a i HDZ-a

U 10 sati počinju razgovori Domovinskog pokreta i HDZ-a. Tu je informaciju otkrio DP-ov Stjepo Bartulica na HRT-u. Kako se neslužbeno doznaje, pregovori će biti održani u Banskim dvorima.

08:30 Macan: Raspudići su intelektualci, ostali u Mostu su sekta

Politički analitičar Krešimir Macan tvrdi kako Mostu odlaze možda najpoznatiji ljudi uz Nikolu Grmoju. “Ti ljudi su dobili veliki broj preferencijalnih glasova, Marija je junački prošla u najgoroj izbornoj jedinici u Zagrebu. Oni imaju svoje biračko tijelo i neće ih biti lako zamijeniti”, rekao je za RTL.

“Oni su obrazovaniji od ostatka ekipe u Mostu, intelektualci su širokog spektra i mogu ići na bilo koju funkciju bez problema. Onda ova sekta koja je okupljena oko Grmoje i Petrova ne može to kontrolirati, njima je lakše kontrolirati ovo malo sa strane što imaju. Bilo je to pitanje vremena”, dodao je.

“Možda Miletić nije htio imati konkurenta za preferencijalno glasanje za ulazak u Europski Parlament, ali za sada samo nagađamo”, kaže Macan na pitanje je li razdor bila primamljiva plaća u EU parlamentu.

“On je vjeroučitelj, on više paše u taj “core” Mosta gdje su Petrov i Grmoja. Oni su puno širih pogleda, za razliku od te uske jezgre Mosta. Oni će se radije držati skupa nego da ih netko propitkuje. Oni su poznati po zatvorenosti”, rekao je.

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

07:30 Press Bože Petrova u 11:30

Konferencija za novinare predsjednika Mosta Bože Petrova je u 11.30.

07:15 Press Marije Selak Raspudić u 10.30

Zastupnica Marija Selak Raspudić održat će u 10.30 konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru u vezi s predajom lista za izbore za Europski parlament.

07:00 Petrov jučer bez komentara u navodnom raskolu u Mostu

Predsjednik Mosta Božo Petrov jučer nije želio komentirati navode o raskolu u stranci.

“O toj temi ćemo sutra. Ne znam što vam nije jasno. Sada neću ništa govoriti. Imamo zakazanu konferenciju”, rekao je Petrov dodavši da je Marin Miletić na 12. mjestu Mostove liste za Euro parlament.

“Hrvatski građani mogu smatrati da će Most istom ljubavlju prema domovini i žestinom kao u saboru zastupati njihove interese i EU parlamentu. Što se tiče liste, bit će predstavnici suverenista i HSP-a.”

Razvoj događaja u utorak pratili smo OVDJE

Nešto se opako kuha u Mostu, cure neugodni detalji sloma: ‘Najavljujemo konferenciju’

06:56
Press Marije Selak Raspudić u 10.30
Zastupnica Marija Selak Raspudić održat će u 10.30 konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru u vezi s predajom lista za izbore za Europski parlament.
06:56
Press Bože Petrova u 11:30
Konferencija za novinare predsjednika Mosta Bože Petrova je u 11.30.

Autor:Dnevno.hr/M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.