Foto: Gulliver Image

Neugodno otkriće: Hrvatska kompanija isporučuje dijelove ruskom vojnom brodogradilištu

Autor: Dnevno.hr/B.D.

Ruska vojna brodogradilišta nalaze se pod međunarodnim sankcijama, što bi im trebalo otežati nabavku dijelova, učiniti izgradnju vojne mornarice sporijom i skupljom. Međutim, ruska brodogradilišta i dalje redovno dolaze do potrebnih dijelova, štoviše i dalje ih nabavljaju od zemalja Europske unije. Istraživanje koje je provela BBC Rusija otkriva da su između ostalih, ruska brodogradilišta nabavljale dijelove i od hrvatske kompanije.

Brodogradilište Zelenodoljsk u Tatarstanu nije najveće rusko brodogradilište, ali je dio vojno-industrijskog kompleksa koji gradi ratne brodove. U ožujku 2019. godine američko ministarstvo financija stavilo ga je na listu sankcija, ali ono i dalje nabavlja dijelove iz Europske unije. Dijelove više ne naručuje izravno, već preko posrednika kao što je latvijska tvrtka Marine Propulsion Systems.

Prema carinskim podacima među tvrtkama koje prodaju dijelove koji na kraju završe u brodogradilištu Zelenodoljsk je i hrvatska tvrtka Adria Winch. Adria Winch isporučuje palubnu opremu za civilne i ratne brodove. Jedan od bivših vlasnika Milivoj Peruzović za BBC Rusija rekao je da tvrtka posluje u Rusiji već preko 20 godina.

Imaju podružnicu i u Moskvi

“Započeli smo s radom u brodogradilištu Severnaya u Sankt Peterburgu i postupno proširili naše veze na cijelu Rusiju”, rekao je Peruzović, koji je u prosincu 2023. godine prodao Adria Winch hrvatskoj tvrtki Global Offshore Engineering.




Tvornica u Zelenodoljsku dio je brodograđevne korporacije Ak Bars, koja pak pripada Ak Bars Holding Companyju. Tvrtke su registrirane u Republici Tatarstan (koja je dio Rusije), a dio brodogradilišta Zelenodoljsk također je u vlasništvu vlade Tatarstana. Ak Bars Holding Company osnovala je 2016. godine s hrvatskom Adria Winch tvrtku Adria Winch Zelendolsk.

Hrvatska tvrtka je i jedini vlasnik Adria Wincha u Moskvi, tvrtke koja redovito opskrbljuje brodogradilište Zelenodoljsk rezervnim dijelovima. Ta tvrtka djeluje kao posrednik za europske kompanije koje prodaju visoko specijalizirane dijelove Rusima, kao što je naprimjer kompanija Schneider Electric.

Tvrtka se prebacila na posrednika

Nakon što im je BBC poslao upit, Schneider Electric je započeo internu istragu. U većini podataka do kojih je BBC Rusija mogao doći, isporuke brodogradilištu obavlja hrvatska Adria Winch za vlastite ruske podružnice (tvrtku u Zelenodoljsku ili Moskvi).

Milivoj Peruzović je u razgovoru za BBC potvrdio da je nakon potpune invazije Rusije na Ukrajinu hrvatska tvrtka prestala s izravnom isporukom brodogradilištu i počela poslovati kroz podružnicu u Zelenodoljsku: “Adria Winch Zelenodolsk prodavala je opremu uglavnom brodogradilištu Zelenodoljsk, ali ne isključivo njima”, naveo je Peruzović. “Koliko znam, prodavali smo opremu i brodogradilištu Admiralteyskiye. Nakon sankcija prestali smo izravno isporučivati brodogradilištu i prodaja je išla preko Adria Winch Zelenodolsk. Ali nismo znali tko je konačni primatelj opreme”, pojasnio je.

U svibnju 2022. godine Adria Winch je svojoj podružnici u Moskvi isporučio, uz opremu vlastite proizvodnje, seriju opreme drugih proizvođača, kao što su rezervni dijelovi za privezište njemačkog Spohn&Burkhardta.  Sveukupno, u svibnju 2022. godine hrvatski brodograditelji su Rusiji isporučili rezervne dijelove u vrijednosti od preko dvije tisuća dolara.

‘Sankcije su sankcije, ali stvari idu svojim tijekom‘

Prema izvještajima Adria Wincha za 2022. godinu Rusija je bila jedan od glavnih kupaca opreme. Za tu godinu, isporuke Rusiji iznosile su više od 700 tisuća eura, 21 posto ukupnog poslovanja Adria Wincha. U istom izvješću tvrtka je istaknula da mjere sankcija Europske unije imaju izravan utjecaj na njezine aktivnosti.

Poljska je spremna za nuklearno oružje: Rusija već pokazuje zube

Milivoj Peruzović otvoreno je priznao nastavak suradnje s Rusijom usprkos sankcijama. “Našli smo način da isporučujemo preko trećih zemalja, preko Turske, preko posredničkih tvrtki u Rusiji. Uspostavio sam vezu s posrednicima u Kini i nastavili smo raditi. To je bila naša odluka. Jer sankcije su sankcije, ali stvari idu svojim tijekom. I tako je išlo sve dok nismo prodali tvrtku”, ispričao je Peruzović. Sveukupno, od veljače 2022. do srpnja 2023. godine, tvrtke povezane s hrvatskim Adria Winchom ili njegovim podružnicama u Rusiji ruskim brodogradilištima su isporučile rezervne dijelove u vrijednosti od 1,2 milijuna dolara.

Brodogradilište u Zelenodoljsku nastavlja graditi ratne brodove. Početkom travnja ministar obrane Sergej Šojgu rekao je  da će Zelenodoljsk do 2025. godine opskrbiti rusku mornaricu s pet raketnih brodova.

Autor:Dnevno.hr/B.D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.