Foto: Ivana Nobilo / CROPIX / Ilustracija

Montažne kuće imaju svoje prednosti, ali najveća je cijena: Evo zašto ih je sve više

Autor: I.G.

Popularnost montažnih kuća posljednjih desetljeća kontinuirano raste, a za to postoji više razloga. Dugi vijek trajanja, brzina gradnje, prirodni materijali i energetska učinkovitost – samo su neki od njih.

S obzirom da živimo u vremenu u kojem je brzina imperativ, mnogi kupci nekretnina odustaju od tradicionalne gradnje i odlučuju se za nešto više od mjesec dana, koliko je potrebno za izgradnju montažne kuće, doći do svog stambenog prostora.

Prodavači ovih nekretnina kupcima nude dvije mogućnosti – da kupe kuću u “sivoj gradnji” ili da se odluče po principu “ključ u ruke”. Sukladno tome mijenja se i cijena. Siva gradnja podrazumijeva osnovnu gradnju i ne uključuje postavljanje elektroinstalacija, instalacija vodovoda i kanalizacije, kao ni postavljanje sanitarnih čvorova. Ključ u ruke podrazumijeva potpuno gotovu kuću, a cijena se određuje u odnosu na to želite li graditi temelje ili ne.

Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

‘Sama gradnja ide izuzetno brzo’

Adrijana Jećimović iz srpske tvrtke Monter iz Ivanjice rekla nam je na nedavno održanom Međunarodnom sajmu građevinarstva u Beogradu kako sve veći broj kupaca odabire ovu vrstu nekretnina za svoj osnovni životni prostor.

“Sama gradnja ide izuzetno brzo, pa je za kuću od 100 četvornih metara potrebno pet dana za samu montažu. Kod nas kuća izađe iz proizvodnje za osam sati, a ako radimo ‘ključ u ruke’, vlasnici se mogu useliti za 35 dana, a ako radimo ‘sivu fazu’ rok za završetak radova nam je pet dana “, kaže Jećimović.

Ona navodi da su najveći interes države za nekretnine od 50 do 120 četvornih metara, te dodaje da je životni vijek tih kuća 100 godina, a izgrađene su od ekoloških materijala.

“Cijena naših kuća je 310 eura po kvadratu sive faze. Ako radimo po sistemu ključ u ruke, to je naknadni dogovor i ovisi o zahtjevima kupca”, kaže naš sugovornik.




Vrijednost montažnih kuća na tržištu kreće se od 300 do 1200 eura za luksuznije varijante ovih nekretnina. Zajedničko svakom tipu montažne kuće je da se temelj gradi na licu mjesta, kao i kod klasične gradnje. Ostali elementi se proizvode prema projektu u tvorničkim uvjetima, da bi ih izvođač nakon transporta na gradilište montirao u cjelinu.

Među prednostima montažnih kuća, osim navedenih, često se spominje i energetska učinkovitost, odnosno brzo zagrijavanje i hlađenje kuće. Ukoliko se vlasnici odluče i za tzv. “zelenu energiju”, cijena ugradnje solarnih panela u prosjeku je između 1000 i 1200 eura po kilovatu instalirane snage, što znači da je za solarni sustav od šest kilovata potrebno izdvojiti oko najmanje 6.000 eura.

Coca-Cola nije niti osjetila aferu s trovanjem: Prodaja je samo rasla, kao i plaće




Manja vjerojatnost nepredviđenih troškova

Također, manja je vjerojatnost nepredviđenih troškova, što je čest slučaj kod izgradnje kuća. Međutim, ova vrsta gradnje ima određene nedostatke koje treba napomenuti. Tu su prije svega oplate u cjelini, a za one koji planiraju radove u fazama preporučuju se kuće od opeke. Kao nedostatak navodi se nemogućnost nadogradnje.

Kad je u pitanju administracija koju je potrebno pripremiti za gradnju montažne kuće, ona se ne razlikuje od one za gradnju klasičnih objekata, što znači da je potrebno osigurati građevinsku dozvolu, lokacijsku dozvolu i sve ostalo. dokumenata.

Montažna kuća je svaka kuća čiji se elementi proizvode u tvornici i pod kontroliranim uvjetima, a potom dovoze na mjesto gdje se kuća gradi, gdje se sklapaju u cjelinu. Montažne kuće možemo nazvati objektima koji koriste “suhi” tip gradnje, a kao primarni materijal koriste drvo, piše Kurir.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.