Foto: Unsplash

Bankama se crno piše: U sljedeće dvije godine moglo bi se dogoditi nešto nezamislivo

Autor: Dnevno.hr/I.J.

Otkako su četiri američke regionalne banke s ukupnom imovinom od 532 milijarde dolara – predvođene bankom Silicijske doline (SVB), propale u ožujku 2023., regionalne bankarske kompanije u SAD-u su pod nadzorom regulatora.  S obzirom na probleme industrije komercijalnih nekretnina (CRE), ključni fokus bio je na bankama koje su bile najizloženije tom nestabilnom sektoru.

Glavni izvršni direktor grupe RXR za ulaganja u nekretnine Scott Rechler je u nadolazećoj bijeloj knjizi koju je ekskluzivno vidio Fortune opisao kako će se regionalne banke suočiti s “sporim krahom” dok valovi komercijalnih zajmova za nekretnine dospijevaju tijekom sljedećih nekoliko godina.

Rechler vjeruje da će mnogi vlasnici komercijalnih nekretnina, operateri i zajmodavci pronaći način da prevladaju izazove s kojima se suočavaju, no više je skeptičan prema regionalnim bankama, prenosi Investor.

AP Photo/Jeff Chiu/Guliver

Biti će 500 banaka manje

“Mislim da će u sljedeće dvije godine biti 500 banaka manje u SAD-u. Ne kažem da će sve propasti, ali u najboljem slučaju bit će prisiljene konsolidirati se i spojiti se”, rekao je dodajući da manje regionalne banke nemaju poslovni model koji bi im omogućio da sami posluju, budu konkurentni i drže depozite te servisiraju klijente na način na koji su to do sada radili.

Strahovi regulatora o izloženosti regionalnih banaka CRE-u nisu neutemeljeni, a najbolji primjer je New York Community Bancorp (NYCB). Dionice NYCB-a su zbog zabrinutosti oko izloženosti banke kapitalu pale 78% u odnosu na svoj vrhunac u srpnju 2023. godine.  Za Rechlera, izloženost regionalnih banaka CRE-u mogla bi čak završiti kao “sistemski problem”.

“Kada čujete državnu riznicu ili regulatore kako govore: ‘Pa, s nekretninama, ovo nije sistemski problem’, mislim da su stvarno usredotočeni na velike sistemski važne banke, ‘prevelike da bi propale’. Ali kada pogledate regionalne banke diljem zemlje, one imaju značajnu alokaciju svojih zajmova u komercijalne nekretnine”, objašnjava.

Foto: Pixabay

Opasnost od novih bankrota

Rechler je dalje opisao strašnu “petlju propasti” s kojom bi se mogle suočiti mnoge regionalne banke. Kao što je Fortune ranije pisao, ako se deponenti počnu brinuti da bi regionalne banke s pretjeranom izloženošću CRE mogle biti u problemima, mogli bi početi povlačiti sredstva. Ovaj gubitak depozita, zajedno s povećanjem troškova usklađenosti i osiguranja za zajmodavce s poslovnim nekretninama zbog regulatornog pritiska, bi mogao dovesti do novih novih bankrota.




Ako više banaka propadne ili se konsolidira, dovršit će takozvanu petlju neuspjeha smanjenjem dostupnosti CRE kredita, što će naštetiti cijeloj industriji. “Kriza će se pogoršati ako ne poduzmemo korake da otčepimo financijsku vodoopskrbnu mrežu i stvorimo likvidnost na tržištu”, upozorava Rechler.

JOŠ JEDNA VELIKA I MOĆNA BANKA PRED KOLAPSOM! Klijenti su joj svjetski bogataši. ‘Mislili su da imaju tjedne, a ne dane’




Makro analitičar Williama Blaira, Richard de Chazal, primjećuje da je bankarski sustav općenito ostao “visoko kapitaliziran” i imao “mnogo konzervativniju” praksu kreditiranja nego tijekom prethodnih kriznih razdoblja. “Stoga bi u ovom trenutku bio veliki skok sugerirati da je cijeli bankovni sustav u riziku od izloženosti CRE-u, kao što je bio slučaj sa stambenim tržištem u krizi 2008.-2009.”, napisao je u bilješci od 1. ožujka.

Samo će vrijeme pokazati tko je u pravu u vezi s utjecajem CRE-a na bankarski sustav, ali ako je to Rechler, očekujte nešto pitomiju reprizu krize štednje i kredita iz 1980-ih i ranih 90-ih, kada je propalo gotovo 3000 banaka. “Mislim da će ovo biti više strukturne prirode, kao u ranim 90-ima, s obzirom na krizu štednje i kredita, koja je bila svojevrsna promjena režima gdje se svaka kapitalna struktura i svaka procjena resetiraju”, zaključio je Rechler.

Autor:Dnevno.hr/I.J.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.