Foto: MORH/ T. Brandt

Na čelu OS RH imamo ljutog ‘Groma’: Čovjek s ratnim iskustvom preuzeo vođenje vojske

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Nakon što je general-bojnik Tihomir Kundid lani u listopadu postao novi zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, Vlada je u dogovoru s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem ovom vojniku dala povjerenje za preuzimanje dužnosti novog načelnika Glavnog stožera OS RH.

Zadaća koju je Kundid preuzeo od admirala Roberta Hranja iznimno je zahtjevna, no obzirom na ratni put ali i cjelokupan životopis generala bojnika Kundida – nema sumnje da će ona biti izvrsno obavljena.

General bojnik Kundid rođen je 2. veljače 1969. godine u Varaždinu. Završio je fakultet strojarstva te poslijediplomski studij na Fakultetu organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu. Ratnu školu Ban Josip Jelačić završio je 2008., a u Kanadi i Canadian Forces Language School. U obranu Republike Hrvatske uključio se u prosincu 1990. godine te je 1991. postao pripadnik Specijalne policije MUP-a RH. Bio je pripadnik 2. gardijske brigade – Gromovi od 15. svibnja 1991. do 2007. godine.

Foto: MORH

Zavidan ratni put nagrađen brojnim medaljama

U 2. gardijskoj brigadi obnašao je niz zapovjednih dužnosti: bio je načelnik stožera – zamjenik zapovjednika Gardijske motorizirane brigade od 2008. do 2016. godine, a potom je imenovan zapovjednikom Mehanizirane brigade 1. srpnja 2016., koju je obnašao do 15. ožujka 2020. godine. Dužnost načelnika stožera – zamjenika zapovjednika Hrvatske kopnene vojske obnašao je od 16. ožujka 2020. godine do listopada 2023. godine.

Plenković: ‘Razriješio sam Banožića’

Od 1. studenog 2023. godine preuzima dužnost zapovjednika Hrvatske kopnene vojske. Za svoj dosadašnji rad višestruko je pohvaljivan i nagrađivan, a za izniman doprinos odlikovan brojnim odlikovanjima: Redom Nikole Šubića Zrinskog, Redom Bana Josipa Jelačića, Redom Hrvatskog trolista, Redom Hrvatskog pletera.
Također, odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za pet godina, Spomenicom Domovinske zahvalnosti za 15 godina, Medaljom za izniman pothvat, Medaljom Bljesak, Medaljom Oluja, Zlatnom medaljom Hrvatske vojske i Medaljom za pomoć institucijama civilne vlasti.

 
 

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.