Foto: Heroji Vukovaar

Vesna Bosanac ganjala je četnike do smrti: Mnogi ne znaju kako je smjestila Šešelju

Autor: Dnevno.hr/S.V.

Prošle su dvije godine otkako Vukovar, a i cijela Hrvatska žive bez legendarne liječnice i ravnateljice vukovarske bolnice u najtežim mjesecima toga grada. Na današnji dan preminula je dr. Vesna Bosanac koja je baš poput Blage Zadre, Vodotornja ili Jean Michel Nicoliera – postala simbolom otpora i hrabrosti za vrijeme Domovinskog rata.

Poznato je da je dr. Bosanac u nemogućim uvjetima bez struje, pitke vode, hrane i sa minimum medikamenata, liječila sve ranjenike i civile, neovisno o tome kojoj su vojsci ili naciji pripadali. Osobitu hrabrost pokazala je u trenutku upada JNA i četnika u bolnicu kada je osobno pokušala pregovarati sa Veselinom Šljivančaninom.

No, ništa nije pomoglo… Izvedeni ranjenici su odvedeni na Ovčaru i pobijeni, a dr. Bosanac zatočena u srbijanski logor. Ova velika žena po izlasku je imala samo jedan cilj: osuditi ljude koji su pobili njezine pacijente i njezin grad pretvorili u prah i pepeo. Stoga se rado odazivala u Haag na suđenja pri čemu je i opet pokazivala snagu i hrabrost.

Foto: Heroji Vukovara

Ratovala i nakon rata

Svjedočila je i na suđenju Vojislavu Šešelju. Izjavila je da su srpske paravojne formacije ubile više od 90 hrvatskih ranjenika na farmi Ovčari kraj Vukovara u studenom 1991. godine. Svjedočila je da su na popisu od 193 identificirane žrtve s Ovčare i imena 97 ranjenika koji su bili liječeni u bolnici. Rekla je i da su četnici imali svoje zapovjednike, a da im je po onome što je pročitala i čula na radiju, zapovjednik bio Vojislav Šešelj.

Na sučev upit što podrazumijeva pod pojmom “četnik”, doktorica Bosanac je izjavila: “To su bile srpske paravojne snage koje sam susretala u Vukovaru”, opisujući ih kao “bradate, neuredne, sa šubarama i kokardama, agresivne i pune mržnje”.

U slučaju protiv bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića svjedočila je 2003. godine. Milošević nije iznosio dokaze kojim je pokušao srušiti vjerodostojnost njenih iskaza, već je najveću pozornost posvetio izjavi doktorice Bosanac koju je ona dala dok je bila u zatvoru u Sremskoj Mitrovici i vojnom istražnom zatvoru u Beogradu.

Foto: MORH/J. Kopi

Nije doživjela sve presude

Na pitanje je li JNA zaštitila stanovništvo Bosanac mu je odgovorila da je JNA granatirala grad i svaki dan ubijala nedužne žene i djecu. Milošević je potom pročitao dio izjave u kojoj je rekla da je JNA zaštitila ljude od ekstremističkih i nacionalističkih elemenata. Bosanac mu je odgovorila da je izjavu dala u zatvoru pod prisilom.
Godine 2005. svjedočila je na suđenju tzv. “vukovarske trojke” bivših oficira JNA Mile Mrkšića, Miroslava Radića i Veselina Šljivančanina. Govorila je o tromjesečnim neselektivnim zračnim i topničkim napadima JNA na Vukovar i samu bolnicu u kojem je srušen cijeli grad.

Četnicima se hrabro suprotstavila Hrvatica: Srbi je bacili u zatvor, a na kraju doživjela tragediju
Na upit je li bolnica izravno granatirana i s kojih položaja, doktorica Bosanac je reklada je od 15. kolovoza do 18. studenoga svakodnevno na bolnicu padalo između 80 i 90 avionskih bombi, granata i drugih projektila, iako su na krovu i u dvorištu bili istaknuti veliki znakovi Crvenog križa. Potvrdila je da je bolnica granatirana s položaja JNA južno od Vukovara. Napomenula je i da je kompletna medicinska dokumentacija nakon okupacije odnesena iz bolnice, te rekla da se navodno nalazi na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu.

Dr. Vesna Bosanac preminula je 21. ožujka 2022. godine, a da nije dočekala presude brojnim ratnim zločincima koji su tijekom tromjesečne opsade pobili brojne civile i branitelje, a nije doživjela i da se pronađu ostaci više od 1.500 žrtava. Oproštaj od nje bio je vrlo bolan, a posljednje pozdrave tada joj je uputio kompletan državni vrh, kao i gradonačelnik Vukovara Ivan Penava.

Autor:Dnevno.hr/S.V.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.