Foto: Vanesa Pandzic / CROPIX

Stižu ogromne promjene za vozače, Hrvati na ovo moraju posebno paziti

Autor: Dnevno.hr

Stigla je nova vijest za vozače koji prometuju diljem Europske unije.

Ministri prometa država članica EU usvojili su zajedničko stajalište o novim pravilima u području sigurnosti na cestama, a koja uključuju direktivu o vozačkim dozvolama i razmjenu informacija o prometnim prekršajima.

Podsjećamo, Europska komisija je u ožujku ove godine u okviru zakonodavnog paketa o cestovnoj sigurnosti predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

Promjene za mlade

Komisija je također predložila da mladi vozači s navršenih 17 godina mogu polagati ispit i voziti ako su s njima stariji vozači, da se uvede probno razdoblje za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo osam posto od svih vozača, dva od pet smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

Foto: GuliverImage/ilustracija

U konačnici, Vijeće EU u svojem stajalištu prihvatilo je većinu odredbi iz prijedloga Europske komisije, s time da su predvidjeli određene izmjene što se tiče probnog roka za mlade vozače, a kojima se uvažavaju ovlasti država članica.

U zajedničkom stajalištu država članica na temelju kojeg će pregovarati s Europskim parlamentom o konačnom tekstu zakona, također se predviđa da skraćivanje roka valjanosti vozačkih dozvola za starije vozače i dalje ostane dobrovoljno.

GOLEMA PROMJENA ZA SVE VOZAČE! Ovako će lakše naplaćivati kazne i oduzimati dozvole: Stiže nova era
Uvode se i jasnije odredbe o provjeri tjelesne i psihičke sposobnosti za vožnju.

Bilo kako bilo, promjene treba primiti na znanje kako ne bi došlo do neugodnih iznenađenja i problema.
Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.