Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

GOLEMA PROMJENA ZA SVE VOZAČE! Ovako će lakše naplaćivati kazne i oduzimati dozvole: Stiže nova era

Autor: Dnevno.hr

Stiže nova odluka iz kuhinje Europske komisije koja donosi velike promjene pa kome pravo kome krivo…

U srijedu je Europska komisija  predložila uvođenje jedinstvene digitalne vozačke dozvole u EU i nova pravila koja će navodno olakšati naplatu prometnih kazni počinjenih u nekoj drugoj zemlji članici, kao i oduzimanje vozačkih dozvola.

“Današnjim paketom nastoji se pojednostaviti pravila o vozačkim dozvolama i istodobno ih prilagoditi tehnološkom i medicinskom napretku kako bi mladi vozači bili dobro obučeni”, izjavila je povjerenica za promet Adina Valean.


Nema više izbjegavanja

Nova odluka trebala bi onemogućiti nekažnjivost onih koji čine prometne prekršaje u nekoj drugoj članici kroz bolju razmjenu informacija o počinjenim prekršajima i diskvalifikaciju vozača koji čine teške prometne prekršaje, dodala je povjerenica.

Dalje, Komisija predlaže uvođenje digitalne vozačke dozvole kako bi se olakšalo priznavanje dozvola između država članica te olakšala i pojednostavila zamjena ili produljenje vozačke dozvole. Cijeli postupak izdavanja digitalne vozačke dozvole moći će se obaviti online.

Također, Komisija se hvali kako će to biti  prva digitalna vozačka dozvola u svijetu. To će također olakšati zamjenu vozačke dozvole izdane u nekoj državi koja nije članica, ali ima slične sigurnosne standarde, za dozvolu u EU. Pored digitalne, koju će vozači imati u svojem mobitelu, zadržat će se i vozačka dozvola u fizičkom obliku. Novi paket za cestovnu sigurnost predviđa probno razdoblje za mlade vozače od najmanje dvije godine nakon polaganja ispita i pravilo nulte tolerancije na vožnju pod utjecajem alkohola za mlade vozače. Iako mladi vozači čine samo 8 posto od svih vozača, 2 od 5 smrtonosnih sudara uključuju vozače mlađe od 30 godina.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.