Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Pazite kada kupujete rabljeni auto: Jedna marka vozila posebno problematična

Autor: F.F

Prema istraživanju tvrtke carVertical, koja se bavi analizom podataka o automobilima, otkriveno je da je polovina rabljenih automobila marke BMW na njihovoj platformi imala nekakvo oštećenje. Također, BMW-ovi su popularni i među lopovima, budući da su činili 17,7 posto ukradenih vozila provjerenih na toj platformi.

Iako je tržište rabljenih automobila postalo transparentnije tijekom godina, još uvijek postoji prostor za poboljšanje. Istraživanje carVerticala otkrilo je da je polovica rabljenih BMW-ova na njihovoj platformi bila oštećena, dok su isti automobili bili popularna meta lopova, sa 17,7 posto ukradenih vozila.

U 2023. godini, 7,5 posto svih vozila provjerenih na ovoj platformi imalo je vraćenu kilometražu, što je iznosilo ukupno 7,7 milijardi kilometara. Prema istraživanju, najpopularniji automobil te godine bio je Volkswagen Golf, koji je nadmašio BMW serije 3.

Foto : Srdjan Vrancic / CROPIX, Ilustracija

Često su oštećeni i Audiji

Automobili marke BMW često su povezani s nesrećama. Na platformi carVertical otkriveno je da je u 2023. godini bilo 1,78 milijuna prometnih nesreća, pri čemu su BMW-ovi zauzeli značajan dio.

Na carVerticalu, BMW se istaknuo kao marka s najvećim postotkom oštećenih vozila. Gotovo polovica, odnosno 48,4 posto svih BMW-ova na toj platformi imalo je zabilježene nekakve oblike oštećenja. Slično visoke postotke imale su i druge marke poput Audi (43,9 %), Škoda (43,7 %), Dacia (43,5 %) i Lexus (42,4 %). U prosjeku, gotovo 40 posto svih provjerenih rabljenih vozila na platformi imalo je nekakve zapise o oštećenjima, što upućuje na to da postoji značajan rizik od kupnje vozila s nejasnom prošlošću.

PROMETNI STRUČNJAK VLADI: Odustanite od poskupljenja cestarina




Vraćanje kilometraže je još jedan problem s kojim se suočavaju kupci rabljenih automobila. Oko 7,5 posto vozila na platformi carVertical imalo je vraćenu kilometražu, što ukazuje na potencijalnu manipulaciju podacima. Uz to, određene marke automobila, poput Opela, Jeepa i Land Rovera, češće su bile podložne ovakvim prevarama. O vraćanju kilometara kao velikom problemu prilikom kupnje rabljenog vozila smo pisali ranije.

Nadalje, istraživanje je obuhvatilo podatke iz 26 država diljem svijeta, nudeći uvid u globalne trendove na tržištu rabljenih automobila. U tih 26 država uvrštena je i Hrvatska.




Autor:F.F
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.