Mobiteli i djeca – Kolika je stvarna opasnost od zračenja mobilnih uređaja?

Autor: Marko

Nakon poruke Davida Ickea za novu godinu i dokumentarnog filma 'Rezonanca' koji je podigao veliku prašinu, odlučili smo provjeriti u kolikoj mjeri mobilni uređaji dokazano štete čovjeku.

Dokumentarni film 'Rezonanca' duboko proučava teoriju da tornjevi za mobilne uređaje i radio frekvencije imaju najčešće poguban utjecaj na zdravlje populacije.

Elektromagnetska polja

EMP-ovi su radio valovi koje emitiraju mobiteli i računala. Najveći problem kod ovog tipa zračenja je neprovjerenost tehnologije i nemogućnost detektiranja utjecaja na ljude. Druge prepreke otkriću uzrokuju li mobiteli rak stvara i relativno kratak vijek mobilne tehnologije – tako nismo u mogućnosti postotkom otkriti je li i koliki je uzročnik zbog višegodišnjeg razvoja stanica raka.

Zanimljive su i tvrdnje kako mobiteli odašilju frekvenciju sličnu svjetlosti, pa ukoliko ih držimo pored glave dok spavamo, zavaravamo vlastitu epifizu koja počinje poremećeno lučiti melatonin. Na taj način se stvara zamjena dana i noći, a tijelo sve više gubi bitku sa borbom protiv slobodnih radikala.

Wi-Fi prijetnja

Još je 2000. godine Sir William Stewart (Agencija za zaštitu zdravlja) proveo testiranje sigurnosti antena za mobitele. Vlada Britanije je još tada dala naputak da se antene ne smiju postavljati u blizini škola i naselja, kao i trafostanice. Zračenje koje emitira Wi-Fi slično je zračenju koje se emitira iz antena za mobilnih operatera, no to ne sprječava da je se instalira unutar obrazovnih ustanova.

Istraživanje je pokazalo indikativne faktore – razine zračenja u Wi-Fi signala u školama trostruko je veće od zračenja mobilnih signala, a to je mjereno prije više od deset godina. Posebni problem je u tanjoj lubanji djece, pa isti apsorbiraju veći faktor štetnog zračenja. Problematično je i što se mjerenja vrše isključivo na toplinskom nivou dok možebitno genetsko oštećenje, ADHD, kancerogenost stanica i slično nisu niti provjeravani.




Mobiteli najviše štete – djeci

Osim već utvrđeno problematičnih zračenja, mobiteli slabe i sluh djece i mladih u razvoju. Gubitak osluškivanja zvukova visoke frekvencije često je uvjetovan preglasnom glazbom i razgovorima putem uređaja. Izuzev toga, mikrovalovi stvaraju tzv. 'neprozirno oko' jer mikrovalno polje utječe na očne lezije što na koncu oštećuje dječji vid. Problem je i stvaranje radijacije sudarom mikrovalova i željeznim okvirom mikrovalova.

Tu su i poremećaji u kilaži adolescenata zbog utjecaja na hormone tiroidne žlijezde, zatim dječji dijabetes, alergije, narušavanje imunosnog sustava, a ponajveći problem je ogroman broj mladih koji koriste mobitele i koji će postati 'ozračena generacija'. Nuspojave i moguće globalne brojke teško je predvidjeti, no svakako slučaj dovodi do stanja uzbune.




Prihvatljive opcije za korištenje mobitela

Kada se priča o logičnim mogućnostima za otklanjanje situacija gdje se može razviti potencijalni problem, prva je svakako prestanak uporabe mobitela. Ukoliko to zbog kontakta, posla ili konformizma ne možete ostvariti, na vama je da mobilni uređaj držite daleko od tijela prilikom sna, te ograničite broj poziva u danu. Za daljinsko korištenje preporuka su svakako slušalice, no ne i bluetooth uređaji koji također odašilju isto zračenje.

Također, ukoliko kupujete novi stan pripazite da nije u blizini odašiljača mobilnih operatera. Ukoliko naravno ništa od ovoga nije ostvarivo, postoje i posebne torbice i okviri za mobitele koji jednim dijelom neutraliziraju štetna zračenja.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.