Ppexels.com

Imate li aplikacije koje vam mogu od života napraviti pakao? BRIŠITE IH ODMAH!

Autor: Dnevno

U današnje vrijeme pametni telefoni skrivaju o nama puno više informacija nego što možemo pretpostaviti. S kim komuniciramo, o čemu pričamo, što nam se sviđa a što ne, što čitamo, slušamo…

Prema istraživanjima Kapsersky Labsa, u posljednje je vrijeme softver za uhođenje partnera u velikom porastu te je broj ljudi koji su ga pronašli na svojim uređajima veći za najmanje 35 posto u odnosu na prošlu godinu. Ove je godine njihov antivirusni softver pronašao stalkerware na više od 37 tisuća uređaja. No kako je broj korisnika koji na svojim mobilnim uređajima koriste antivirusni softver prilično malen, sigurnosni istraživač David Emm kaže kako je to samo “vrh sante leda” te da je broj ugroženih korisnika koji se svakodnevno špijuniraju puno veći. Na negativnoj listi po broju instaliranog softvera za špijuniranje dominiraju Rusi, zatim slijede Indija, Brazil, SAD i Njemačka, piše Zimo.hr.

S takvim softverom koji se, naravno, na telefone partnera instalira bez njihova znanja, može se dobiti pristup svim porukama, lokaciji vlasnika telefona, svim aktivnostima ekrana, pa čak i kamerama s kojima se može nadgledati sve što vlasnici uređaja rade. BBC je razgovarao s dvije žene kojima je takav softver koji su na njihove telefone instalirali muževi od života napravio pakao. Odjednom su počeli znati sve što one rade i gdje se kreću – govorili su ženama da im one govore te informacije, iako su one bile uvjerene da ih nikada nisu spomenule.

Jedna Britanka mjesecima je mislila da gubi razum, sve dok nije otkrila da je muž cijelo vrijeme špijunirao. Zbog tog negativnog iskustva razvila je nepovjerenje prema tehnologiji, na koju sada gleda kao na oružje koje se potencijalno može iskoristiti protiv nje. Čak i danas kada ide na kavu s prijateljicama telefon ostavlja u automobilu.

Sigurnosni stručnjaci korisnicima savjetuju da uvijek provjeravaju koje aplikacije koriste na svojim uređajima – “opće je pravilo da, ako ne koristite neku aplikaciju, izbrišite je”, komentirao je sigurnosni stručnjak Jake Moore iz Eseta za BBC.

Kako bi izbjegli postavljanje takva softvera na svoje uređaje, stručnjaci savjetuju korisnike da nikada ne ostavljaju uređaje bez nadzora (za instalaciju softvera za nadzor u većini slučajeva potreban je fizički pristup uređaju), upozoravaju i na zaštitu otiskom prstiju jer se prst može staviti na senzor dok osobe spavaju, a važno je koristiti sigurnosne i antivirusne aplikacije.
Autor:Dnevno
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.