Foto: Guliver/AP Photo/Martin Meissner

U Njemačkoj ruše kip pokojnog kardinala, pljušte reakcije

Autor: I.G.

Biskupija grada Essena u Njemačkoj objavila je jučer odluku o uklanjanju spomenika pokojnom kardinalu Franzu Hengsbachu, koji je bio optužen za zlostavljanje maloljetnika. Umjesto spomenika, bit će postavljeno memorijalno područje posvećeno žrtvama seksualnog nasilja.

Kardinal Hengsbach, koji je preminuo 1991. godine, suočavao se s optužbama za zlostavljanje, uključujući navodni incident iz 1954. godine kada je, prema tvrdnjama, zlostavljao šesnaestogodišnju djevojku dok je bio pomoćni biskup u Paderbornu. Optužen je i za seksualni napad na ženu u Essenu 1967. godine.

GODINE 1992. GOSPA UPOZORILA NA EPIDEMIJU I POTRES! Evo što znače ti događaji

Novi spomenik

Upravitelj katedrale u Essenu, Thomas Zander, najavio je da će memorijal za žrtve seksualnog nasilja zamijeniti spomenik kardinalu. Katolički biskup Essena, Franz-Josef Overbeck, obratio se svojim župljanima i zatražio oprost zbog načina na koji je postupio u vezi s optužbama protiv svog prethodnika.

Foto: Goran Mehkek / CROPIX

U pismu je otkrio da je prvi put obaviješten o tim tvrdnjama još 2011. iz Paderborna, smještenog oko 130 kilometara istočno od Essena. Overbeck je kazao kako tada nije poduzeo nikakve mjere jer su mu iz Kongregacije za nauk vjere u Rimu rekli da optužbe nisu utemeljene.

Proroštva trojice Papa koja se ostvaruju: Najavili konačni sukob i udar na Crkvu i svijet




‘Optužbe su krivo procijenjene’

“Danas priznajem da su te optužbe 2011. krivo procijenjene, a žrtve su doživjele nepravdu“, napisao je. Biskupije u Essenu i Paderbornu u utorak su objavile da postoje „ozbiljne“ optužbe protiv njihovog prethodnika. Hengsbach je kardinalom postao 1988. te je bio jedan od najpoznatijih njemačkih svećenika.




Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.