Foto: YouTube, Ilustracija

Što je pentekostalizam? Kontroverzna vjera ima čitav niz vrlo bizarnih zabrana

Autor: Dnevno.hr

“Nismo se pronašli, prije svega u vjeri. To je bila prva prepreka između nas. Probala sam, ali nisam mogla, nisam se snašla”, rekla je lijepa Bianca Marina nakon razvoda od Rumunja Stefana Filipa, bivšeg igrača Hajduka koji je “bile” napustio nakon samo 11 odigranih utakmica. Kako se kasnije doznalo, glavna prepreka ljubavi bila je ne pretjerano poznata religija koju prakticira 29-godišnji nogometaš, pentekostalizam, koji je neuspješno pokušao nametnuti svojoj supruzi pravoslavki.

Mnogi su se tada prvi put susreli s ovim pokretom koji je nastao unutar protestantskih crkava početkom 20. stoljeća pri Metodističkoj crkvi, a prema studiji iz 2011. ima 279 milijuna vjernika. Pentekostalci poseban naglasak stavljaju na važnost darova Duha Svetoga, a na njihovim je misama molitva posebno gorljiva te nerijetko plešu, viču i plješću uz glasnu glazbu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Steliano Filip (@steliano7filip)

Nekoliko je ‘frakcija’

Inače, Pentekostalizam je započeo u ranim 1900.-tim godinama, a vjeruje se da je pobuđenje koje se dogodilo u ulici Asuza 1906. označilo rođenje modernog pentekostalizma. Tijekom probuđenja, evangelizator William J. Seymour je propovijedao o rođenju po Duhu Svetom i o darovima govora u jezicima. Ipak, drugi kažu kako su govori u jezicima započeli ranije – 1896. i 1901. i to kada je započeo Apostolski pokret vjere.




Postoji velik broj crkava koje sebe nazivaju pentekostnim. Tzv. ”klasični pentekostalci” su nastali prvim probuđenjem u ranim 1900.-tima, ”karizmatici” koji su nastali u šezdesetim godinama prošlog stoljeća, a ”neo-karizmatici” se smatraju trećim valom rasta pentekostalizma. Veliki broj denominacija dijele ista vjerovanja, no ponegdje su uočene bitne razlike.

Primjerica, Apostolski Pentekostalni pokret se razlikuje od ostalih denominacija po tomu što vjeruju da su Otac, Sin i Duh Sveti sve titule za Isusa. Druge denominacije uključuju Božje Okupljanje i crkve ”Otvorene Biblije”.




Stroga pravila odijevanja

Ono što krasi ovaj pokret jest i činjenica da je u velikom broju crkava ženama pružena prilika da služe kao propovjednice, misionarke, a u nekim slučajevima i kao pastorice, vodeći se mišlju Joela iz Starog zavjeta gdje jasno piše “Vaši sinovi i vaše kćeri će prorokovati”.

No, nisu po pitanju svega baš tako liberalni. Neke grupacije unutar ove religije strogo se drže pravila odijevanja, a određene frizure zabranjene su i kod žena i kod muškaraca. Neki radikalniji čak zabranjuju bavljenje sportom i gledanje filmova, a u nekim zajednicama ženama nije dopušteno odjenuti hlače. Ujedinjena Pentekostna Crkva nije blagonaklona ni prema uskoj odjeći, kamoli nakitu i šminki.

Sve ih je više

Iako se o ovom religiji ne priča puno, zajednica vjernika svakim danom sve je veća. Najviše vjernika je u SAD-u, Brazilu, Gvatemali, Indoneziji, Nigeriji, Gani, Keniji, Etiopiji i Zimbabveu, a u Italiji ima oko pola milijuna vjernika.

Prema izvješću New York Timesa, otprilike četiri milijuna Amerikanaca se izjašnjava kao ”klasični” pentekostalci.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.