Padre Pio: Tko ovako čini, u korizmi može primiti velike milosti!

Autor: Vjera

Samo odricanje da bi ispunili neku formu u korizmi neće nam donijeti previše ploda

Padre Pio je divan svetac, iako najpoznatiji po čudesima on je zapravo bio iznimna duhovna i trpeća duša koja je na svakoj svetoj misi s Isusom proživljavala njegovu muku. Toliko je bio sjedinjen s Kristom da je bio kao proziran Bogom, kako nosi ime i jedna knjiga posvećena ovom poniznom mistiku. Mnogo je trpio a ta izvanjska čudesa kojima je obilovao tek su maleni dio onoga što ovaj svetac daje onim duhovnim tragačima za Kristom u punini. Padre Pio ljubio je vrijeme korizme. Vrijeme koje mnogima danas teško pada ili su prema njoj posve ravnodušni jer nas korizmeno vrijeme podsjeća na odricanje – od izobilja koje je danas toliko prisutno u ovom bogatom svijetu. Mnogi se i odriču radi reda, ispunjavanja neke forme i tradicije ali samo rijetki uistinu u korizmu ulaze sa željom potpune promjene života. One Pavlove: Da ne živim više ja, nego da Ti živiš u meni, Isuse!

Padre pio nas ovim savjetima potiče da u korizmi osvijestimo ono bitno. Samo odricanje zbog odricanja nema previše smisla. Korizma je, vidjet ćete kroz ove savjete Padra Pia, posve nešto drugo. Moćno vrijeme u kojem možete primiti obilne milosti ako to srcem zatražite i uhvatite se u koštac s ratom koji se odvija neprestano, i neovisno o tome jesmo li mi ravnodušni ili se borimo.

Evo što otac Pio savjetuje kao alat uistinu plodonosne korizme:

1. Prije svega – potreba za duhovnim ratovanjem. Sotona je ričući lav koji traži koga da proždre i to moramo stalno imati na umu tijekom korizme. – Uvijek imajmo pred očima činjenicu da smo ovdje na zemlji mi na bojnom polju i da ćemo u raju primiti krunu pobjednika; ovo je mjesto testiranja i nagradu ćemo dobiti gore. Sada smo u izgnanstvu, a naša istinska domovina je raj kojem neprestano trebamo težiti.

2. Krunica je najbolje oružje za bitku. – Čvrsto se držite krunice. Budite vrlo zahvalni Gospi jer nam je ona dala Isusa. Volite Gospu i učinite je voljenom; uvijek molite krunicu i molite je što češće.

3. Ne bojte se poniznosti. Poniznost je beskrajna. Čistoća je moć. Vizualizirajte čistoću i težite joj. To su također oružja za bitku. – Poniznost i čistoća su krila koja nas nose k Bogu i čine nas gotovo božanskima.

4. Ne očekujte brzi uspjeh.
Duhovni život je dugo putovanje. To je cjeloživotni projekt. Idite dan po dan i korak po korak. Ako posrnete i padnete, odmah ustanite i nastavite dalje. Nikad ne odustajte. – U duhovnom životu morate svaki dan ići jedan korak naprijed, odozdo prema gore.

5. Vaša nesreća nije sve na svijetu. Vaša sreća nije sve na svijetu. Ne dozvolite osjećajima da određuju hoćete li misliti da duhovno napredujete ili ne. Sreća i uspjeh prema standardima svijeta su potpuno u suprotnosti od duhovnog napretka. – Stalno gledajte u Njega dok vas vodi do rajske zemlje. Neka vam ne bude bitno hoće li vas Isus do raja voditi pustinjom ili livadom, sve dok je On uvijek s vama a vi ne dođete u posjed blagoslovljene vječnosti.
6. Isključite ekrane u vrijeme korizme. Ugasite TV. Smanjite korištenje Facebooka i ostalih računalnih stvari. Pročitajte neke dobre knjige. Nahranite dušu. – Ne smatrajte da sam previše zahtjevan ako vas opet zatražim da svete knjige smatrate važnima i čitate ih što češće. Duhovno vam je štivo neophodno kao i zrak koji dišete.

7. Budite pozorni na svetoj misi. Bog je prisutan. To nije samo neki “obiteljski objed” ili motivacijski govor za vrijeme kojeg mi odlučujemo da ćemo učiniti ovaj svijet boljim mjestom. To je prag raja i jedna potpuna, savršena žrtva koja dolazi u sadašnji trenutak i donosi blagoslov za sve naše potrebe. – Obnovite svoju vjeru odlazeći na svetu misu. Koncentrirajte se na misterij koji se odvija pred vašim očima. U mislima otiđite na Kalvariju i meditirajte o Žrtvi koja je ponudila Sebe Božjoj Pravednosti i platila cijenu vašeg otkupljenja… Kad bismo samo znali koliko Bog cijeni ovu Žrtvu, riskirali bismo svoj život da dođemo na svetu misu.

8. Vaša disciplina u vrijeme korizme pomoći će vam da pročistite svoju ljubav prema stvorenim stvarima i naučite ispravno voljeti stvari koje su vječne. Prema tome, ne budite obeshrabreni. Činite male žrtve, ali neka budu vrijedne. – Onaj koji se veže za zemlju ostaje privezan za nju. Nasilnim je načinom trebamo napustiti. Bolje je odvajati se malo po malo, nego odjednom i potpuno. Uvijek mislimo na raj.
9. Ne budite obeshrabreni. Vi mislite da vi radite dobro, ali zapravo to Bog radi unutar vas. Kad to shvatite, još ćete više željeti surađivati s Božjom voljom i to će vas još brže odvesti na pravi put. – Ponizimo se i priznajmo sebi da bismo bez Božje zaštite bili ranjeni svim vrstama grijeha. Zbog toga moramo živjeti u Bogu, tako da ustrajemo u onome što radimo i služimo mu bez obzira na posljedice.

10. Budite potpuno predani
Bogu i On vas neće iznevjeriti. Sjetite se retka iz Biblije: “Uzdaj se u Jahvu svim srcem i ne oslanjaj se na vlastiti razbor. Misli na Nj na svim svojim putovima i on će ispraviti tvoje staze.” – Pokušajmo služiti Gospodinu svim svojim srcem i voljom. On će nam uvijek dati više nego što zaslužujemo.

Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.