Možeš biti veliki teolog ali ako nemaš pomazanje Duha Svetoga nisi kršćanin

Autor: Radio Vatikan / D. B.

Današnjom je propovijedi papa Franjo nastupio kao pravi karizmatik i zasigurno iznenadio prisutne teologe terminologijom karakterističnom za Karizmatsku obnovu kojoj je i sam aktivno pripadao dok je živio u Argentini.

“Isus nije bio još jedan od propovjednika jer njegova vlast dolazi od „posebnoga pomazanja Duha Svetoga. Isus je Sin koga je Bog pomazao i poslao donijeti spasenje i slobodu i neki su se sablažnjavali ovim Isusovim stilom, njegovim identitetom i slobodom: A mi se možemo pitati koji bi bio naš identitet kao kršćana? Pavao danas dobro kaže. O ovim stvarima – kaže Pavao – ne govorimo s naučenim riječima ljudske mudrosti. Pavao ne propovijeda zato što je završio studij na Lateranu ili na Gregorijani, već zato što je poučen od Duha. Pavao propovijeda po pomazanju Duha, izražavajući duhovne stvari po Duhu i na duhovan način. Ali čovjek prepušten svojim silama ne shvaća stvari Duha Božjega: čovjek sam po sebi ne može to shvatiti. Zbog toga, ako mi kršćani ne shvaćamo dobro stvari Duha i to ne svjedočimo, nemamo ni identitet. Za njih su „ove stvari Duha ludost, jer ih nisu sposobni razumjeti. Čovjek u Duhu, s druge strane, sudi sve: slobodan je, a njega nitko ga ne može suditi: A mi imamo misao Kristovu, tj. Duha Kristova. To je kršćanski identitet. Ne imati duha svijeta, svjetovni način razmišljanja, svjetovan način prosuđivanja. Možeš imati pet diploma iz teologije, a ne imati u sebi Božjega Duha. Možda si veliki teolog, ali nisi kršćanin jer nemaš Duha Božjega. Onaj koji daje autoritet, onaj koji ti daje identitet je Duh Sveti i njegovo pomazanje.”

Zbog toga, kazao je Papa, „narod ne voli one propovjednike koji govore – istina – o teologiji, ali ne dopiru do njegova srca, ne daju mu slobodu.  Oni nisu sposobni to činiti tako da bi puk mogao pronaći vlastiti identitet, jer nisu pomazani Duhom Svetim: Isusov autoritet i autoritet kršćanina dolazi navlastito iz sposobnosti shvaćanja stvarî Duha, govorenja jezikom Duha. Dolazi iz pomazanja Duha Svetoga. Toliko puta pronalazimo među našim vjernicima jednostavne starice koje možda nisu završile ni osnovnu školu, ali koje govore bolje od jednog teologa, jer imaju Kristova Duha. Onoga Duha koga ima sv. Pavao. I svi mi ga trebamo tražiti, rekao je Papa, zaključujući svoju homiliju molitvom: „Gospodine, daj nam svoga Duha, daj nam svoj način mišljenja, gledanja, govorenja: to jest, daj nam, Gospodine, pomazanje Duha Svetoga.“

Prati VJERU na FB!

 

Autor:Radio Vatikan / D. B.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.