pixabay

MISTERIJ NA PAGU! Jedno od dva mjesta u svijetu koje čuva trn s Kristove krune!

Autor: Vjera

Hrvati su čuvari moćne i jedinstvene relikvije u svijetu

Osim što smo čuvari jedinstvene relikvije Kristove Krvi u Ludbregu, mnogi ne znaju za veliku milost koju čuva naša zemlja, odnosno benediktinke sv. Margarite u Pagu stoljećima, a riječ je trnu s Kristove krune starom dvije tisuće godina koji se za vrijeme kalvarije nalazio na glavi našeg Gospodina. Mnogi nisu svjesni veličine ovog dara i činjenice da je upravo Hrvatska, uz Francusku jedina zemlja na svijetu koja ima službenu potvrdu Svete Stolice da se, kod nas u Pagu, nalazi autentični Sveti Trn.

“Sveti Trn donio je 1443. g. fra Ivan Tutnić, svojoj sestri, koludrici Mariji, na njeno svečano monaško zavjetovanje u paški benediktinski samostan. Napisao je i ispravu o tom daru. Prijepis te isprave iz 1564. g. iz arhiva Marka Laura Ruića s ovjerom javnog bilježnika Benedikta Zorovića otkriva nam niz konkretnih detalja koje darovatelj Svetog Trna fra Ivan Tutnić zahtjeva: na koji način čuvati, štovati relikviju Svetog Trna i izložiti je u liturgijskim slavljima. Naziva ga „prebogoljubni i Presveti Trn neizrecive krune Gospodina našega Isusa Krista” koju se za vrijeme Njegove svojevoljne i Presvete muke dostojao nositi, i ponizan postao za pobjedu i slavu za nas grešnike. Ta presveta moć Gospodinove trnove krune držala se u Pagu na časnom i presvetom mjestu, ali dalje ne želi držati tajno toliku moć, nego želi istu razglasiti, očitovati i svakomu pokazati, da joj vjerni kršćani dadu dužno poklonstvo, čast i da se to vrši s vrsnom dužnom ljubavi. U paškoj ispravi Sveti Trn naziva se i „prebogoljubna uspomena moći”.

A sama Relikvija se čuvala u samostanu kod redovnica benediktinki u jednoj škrinji s četiri ključa i u ispravi je točno naznačeno tko ima čuvati te ključeve. Jedan ključ je čuvala majka opatica, drugi je bio pohranjen kod paške Općine, treći je bio kod opata Tutnića, koji ga je kasnije predao na čuvanje nekom paškom plemiću i čuvanje tog ključa postalo je nasljedo pravo u toj obitelji, a četvrti je imao paški zborni Kaptol.

Relikvija Svetog Trna je štovana s najvećom pobožnošću u Pagu 500 godina, od 1435. do uspostave komunističke vlasti koje tu svetkovinu nisu izričito zabranile, ali nisu izdavali dopuštenje da se obavi velebna procesija po čitavom gradu Pagu. Odbijajući izdati odobrenje za procesiju i tako nekoliko puta zaredom, de facto su zabranili i dokinuli štovanje Svetog Trna u Pagu.

Nedavno su paške benediktinke proslavile sedam stoljeća svoga samostanskog postojanja. Tom je prigodom u sklopu njihovog samostanskog kompleksa otvoren novouređeni stalni muzejski postav, Izložba crkvene umjetnosti paškog benediktinskog samostana. Među svim tim eksponatima, sjaji jedan veličinom i pojavom najmanji, a značenjem i otajstvenošću najveći – Sveti Trn iz Isusove krune, postavljen u zlatno srebrnom relikvijaru, sada izložen i pogledu javnosti. Benediktinke ga čuvaju od 15. st. – govorio je prof. dr. Miroslav Granić, povjesničar sa Sveučilišta u Zadru svojevremeno za HKR predstavljući misterij Svetog Trna Hrvatima.
Autor:Vjera
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.