Foto: Neja Markicevic / CROPIX

Kako je svećenik zapalio Hrvatsku: Zabranili su mu da govori, ali nije se zaustavio

Autor: Milan Dalmacija

Hrvatskom je javnošću prošlo mnogo karizmatičnih i osebujnih ličnosti, no malo ih je poput velečasnog Zlatka Sudca, svećenika s otoka Krka koji je svojim propovijedima, nadnaravnim iskustvima i neobjašnjivim stigmama na tijelu dugo okupirao pažnju žitelja Lijepe naše, ali i svijeta.

Sudac je rođen 1971. godine u Rijeci, od oca i majke koji su imali u prezimenima različite verzije riječi “sudac” (tal. Giudici, njem. Richter, op.a.), zbog čega im je za vrijeme socijalističke vlasti prezime naposljetku promijenjeno u Sudac. Njegova majka se nije zaredila, iako joj je to bila velika želja, zbog čega se zavjetovala da će njen sin postati svećenik. No, mladi je Zlatko do upisa teološkog studija bio strojarski tehničar.

Bio je i student filozofije i psihologije, ali 1993. godine upisuje studij teologije, dogmatike i prava na Katoličko-bogoslovnom fakultetu. Bivši zagrebački nadbiskup, Josip Bozanić zaredio ga je za svećenika u krčkoj biskupiji 1998. godine. Godinu dana poslije počinju mu se događati neobični fenomeni.

foto: screenshot/youtube

Neobjašnjivi fenomeni

Šećući jedne večeri po Novalji, gdje je u to vrijeme bio kapelan, Sudac je doživio neobično priviđenje. Zajedno s Milkom Ricov doživio je kako je jaka bura naglo prestala puhati, a more se umirilo. Potom se zbio neobičan događaj na nebu. Pojavilo se, prema njegovim riječima “sunce oko kojeg je bio krug duginih boja”, a između sunca i ruba duge bio je “ljubičasti krug koji je titrao”, dok su se preko “cijelog neba pružali krakovi križa”. Sudac i dotična žena su kleknuli, s time da se Sudac okrenuo licem prema pojavi te zatvorio oči, raširio ruke i počeo moliti. Ta pojava je dugo trajala, a zanimljivo da je nitko drugi osim njih dvoje nije primijetio.

Sljedećeg dana, Sudca je počelo peći čelo, a iz očiju su mu, prema njegovim riječima, počele teći krvave suze, a izbijao mu je i krvavi znoj. U tim se trenucima polako počeo pojavljivati i križ na čelu. Obavijestio je o tome lokalnog župnika, koji je potom kontaktirao biskupa. Nedugo zato bio je podvrgnut opsežnim pregledima u rimskoj klinici Gemelli, gdje su se liječili i brojni pape. Zaključak je bio da je stigma “neobjašnjiva prirodnim zakonima dostupnim suvremenoj znanosti”.

Ubrzo su se pojavile glasine o Sudčevim nadnaravnim sposobnostima, a Sudac je obukao bijelu odjeću i započeo s emotivnim i ekspresivnim misama i propovijedima o ljubavi, vjeri i problemima u društvu, često i o politici.

Vlč. Zlatko Sudac, Hrvatima: Vratite se krunici koja nas je hranila na početku rađanja Domovine!




Politički stavovi

U jednom intervjuu 2005. godine ustvrdio je da je general Ante Gotovina nevin, nekoliko se puta zalagao da Marko Perković Thompson održi zabranjene koncerte, a protivio se i ulasku Hrvatske u Europsku uniju.

“Ti ljudi… Nisu oni kalkulirali s Bogom, ne… Nitko njih nije pitao. Oni su ipak dali svoje živote. Možemo mi sada govoriti što god hoćemo. Ali, ja im se divim! Svaka im čast! Oni koji su tamo ostali, čak ni groba im se ne zna… Svaka im čast! Tada smo svi krunice oko vrata imali, palili smo svijeće na prozorima! Nešto se događalo u našim srcima, a sad k’o da se sramimo biti Hrvat! K’o da se sramimo ljubiti svoj narod! Čega se sramimo! Ja sam ponosan što sam Hrvat”, govorio je Sudac u suzama o hrvatskim braniteljima na jednoj od svojih seansi.




Često je propovijedao da su najopasniji grijesi oni o kojima se ne smije govoriti. Rekao je da u životu postoji samo jedna tragedija i nesreća, a to je ne biti svet, odnosno ne ljubiti Boga. Njegove propovijedi, koje je održavao u pastoralnom centru Betanija na Krku, a putovao je na propovijedi i u druge gradove u Hrvatskoj.

“Želim da naša zemljica ne bude podijeljena, želim da se sve kosti iskopaju, želimo da svi sinovi desnih i lijevih da se poštuju i vole. Želimo jedan lijepi suživot, želimo svim građanima ovoga grada, Hrvatima, Srbima, Muslimanima, Bošnjacima svima želimo da se poštuju”, poručio je Sudac u Petrinji 2016. godine.

RIJEČI KOJE ODJEKUJU HRVATSKOM! Zlatko Sudac: Toliko smo duboko, da ne vidimo gadnu zavjeru oko nas, pazite!

Povlačenje iz javnosti

Crkva mu je zabranila propovijedi 2009. godine te zatvorila pastoralni centar “Betanija” na Krku u kojem je djelovao, no nije ga ekskomunicirala. Nakon šest godina se vratio propovijedanju, seminarima i duhovnim vježbama. Bio je kritičan prema vidiocima.

“Da se nama ukaže anđeo Gabrijel danas, ovdje imali bi smo svetište. Na svakom koraku neki vidioci, na svakom koraku nekakvi karizmatici, ne svakom koraku nekakva ukazanja. Ljudi moji, ako je nula cijelih nula jedan posto od toga Božjeg, skidam kapu”, poručio je tijekom jedne propovijedi.

Osim žestokih propovijedi i stigmi, Zlatko Sudac je poznat i po svom umjetničkom talentu. Bavi se kiparstvom i slikarstvom, a poznat je i po slikanju krvlju, koje je otkrio slučajnom ozljedom. Više se ne pojavljuje toliko često u javnosti.

Autor:Milan Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.