Guliver Images

Jedini dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu: Evo što vjernici danas ne bi smjeli raditi

Autor: Dnevno.hr

Danas je Veliki petak. Riječ je o kršćanskom spomendanu Isusove muke i smrti koji se slavi u petak prije Uskrsa. Kršćani diljem svijeta na današnji dan se sjećaju Isusove teške i nasilne osude, muke i smrti na križu, dio je Vazmenoga trodnevlja koje čini s Velikim četvrtkom i Velikom subotom.

Veliki petak je jedini dan kada Katolička crkva ne slavi misnu žrtvu. Naime, sveta je misa nekrvna žrtva Isusa Krista, a na taj je dan sam Isus Krist bio žrtvovan na žrtveniku križa i prinio Ocu sama sebe kao krvnu žrtvu. Stoga Katolička Crkva taj dan ne slavi misnu žrtvu, već se obično u prijepodnevnim satima, puk okuplja u crkve, kapelice i druga mjesta kako bi pobožno molio Križni put.

Zatim u popodnevnim satima, obično u 15 sati, kada je Isus izdahnuo na križu, puk se okuplja u crkve na slavljenje obreda Velikoga petka, čita se Sveto pismo i navještaj muke sa središnjim tekstom muke Gospodnje iz Evanđelja po Ivanu, na poklon i ljubljenje križa te svetu pričest. Oltar je na ovaj dan bez križa, svijećnjaka, cvijeća i oltarnika, što simbolizira kako je s Isusa svučena odjeća, tj. njegovu ogoljenost, ali to je ujedno i znak povučenosti, tišine, žalosti, nesvečanosti i tuge za umrlim Isusom. Liturgija Velikoga petka danas je bez brojnih elemenata koji su joj bili pridruženi kroz povijest, u njezinu je središte otajstvo križa, a tišina je prvi zamjetljiv element kao odgovor na otajstvo Božje ljubavi pokazane u križu i smrti Božjega Sina. Upravo ta tišina jedinstveni je početak obreda kada svećenik slavitelj s poslužiteljima u crkvu ulazi u tišini te se prostire pred oltarom.

Ovo je molitva po kojoj su ozdravile tisuće!

Post, nemrs, sve je tiho

Za sve katolike od 18 do 60 godina na Veliki petak je obvezan post, a za sve katolike starije od 14 godina obvezan je i nemrs, što znači da se u danu ne jede meso dok post znači da se osoba jednom u danu najede do sita te još dva puta nešto pojede.

Najčešće se jede grah, suho voće, kompoti, štrudle od sira te tijesto s orasima i makom, a jede se i riba, najčešće šaran i štuka u kontinentalnom dijelu Hrvatske, dok se u Istri, Primorju i Dalmaciji najčešće jede morska riba i plodovi mora. Na Veliki petak sve je tiho jer se vani ništa ne radi, a posebno se ne radi ako se mora nešto tući, primjerice čekićem i slično.
Također je i petak značajan dan za pokoru i nemrs. To je dan Kristove muke i smrti i stoga vjernici ne bi trebali jesti meso, a ako su okolnosti takve da moraju jesti meso, dobro bi bilo da se odreknu nečega što čine svakodnevno ili da učine dobro djelo.

Velika vijest iz Međugorja! Više ništa neće biti isto: Vidjelica objavila ovu poruku
Veliki petak: Molitva zadušnica

Sveti Bože, zahvaljujemo Ti što si poslao svoga Sina da umre na križu u ovom svečanom danu zadušnice. Simbol naše vjere u Tebe dragocjeni je simbol otkupljenja za cijelo čovječanstvo. O, kako čeznemo da Te svi upoznaju! Posebno molimo za naše najmilije koji ne vjeruju. Neka ovaj dan bude dan kada će se suočiti licem u lice sa svojom potrebom za Spasiteljem. Neka veličina Tvoje žrtve dotakne njihova srca i dovede ih do pokajanja. Dok se okupljamo na bogoslužju Velikog petka, produbi našu vjeru i ponovno obnovi radost Tvoga spasenja. U divno ime Isusovo, amen.

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.