Ilustracija Photo: Profimedia

SMIJU LI SE ŽIDOVI I MUSLIMANI CIJEPITI PROTIV KORONE? Evo što kaže Islamska zajednica u BiH!

Autor: Daniel Radman

Dok se u prethodnim danima cjepiva protiv koronavirusa odobravaju širom svijeta, među religijskim zajednicama, posebno islamskim, postoji bojazan zbog određenih sastojaka cjepiva koji nemaju halal status, javlja portal klix.ba.

Naime, kako većina cjepiva sadrži i svinjsku želatinu koji služi kao stabilizator te osigurava cjepivo prilikom transporta i skladištenja, vjerske zajednice širom svijeta izrazile su zabrinutost zbog spornog sastojka.

Zbog ovog problema brojne farmaceutske morale su prilagoditi svoje proizvode na tržištima gdje je veliki udio onih koji se pridržavaju vjerskih pravila.

Sad se otvorilo i pitanje što je s cjepivima protiv koronavirusa, odnosno mogu li ona koja su odobrena na Zapadu dobiti ‘halal certifikat’?

Osim islamske zajednice, neki sastojci cjepiva mogli bi biti sporni i za židovske zajednice koje također konzumaciju svinjskih proizvoda smatraju vjerski nečistom.

Oko toga još nema konsenzusa, makar neki rabini pojašnjavaju da je svinjetina zabranjena samo ukoliko se jede, ne i ukoliko se ubrizga u tijelo.

Kakav je stav Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini oko cjepiva protiv koronavirusa doznao je Dnevni avaz.




“Što se tiče samog sastava nekih cjepiva protiv koronavirusa, o tome nemamo pouzdanog znanja, to je nadležnost farmaceutske struke. Nadamo se, pak, da će adekvatan odgovor na ovo pitanje vrlo brzo dati muslimanske zemlje, koje će vakcinu podvrgnuti laboratorijskoj analizi. Prema tome, iako je islamsko načelo da nužna situacija neke zabranjene stvari čini dozvoljenim, Islamska zajednica će definitivan stav o ovome pitanju zauzeti nakon što se upozna s rezultatima laboratorijske analize, kada će biti poznate sve komponente sadržaja vakcine”, poručili su.

Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.