Screenshot, youtube

(VIDEO) Tukli školskog kolegu jer nije htio pjevati četničku pjesmu!

Autor: Marin Vlahović

Više od dva desetljeća, Crna Gora je podijeljena između pristalica Mile Đukanovića, koji podržavaju političku, jezičnu i nacionalnu neovisnost Crne Gore, te velikosrpskih nacionalista, koji negiraju samo postojanje crnogorskog naroda, pa se i deklariraju kao Srbi. Iako je i ranije pokušavala voditi samostalnu politiku, tek nakon pada Miloševićevog režima, Crna Gora se počela i praktično odvajati od Srbije.

Cijena crnogorske slobode

Nažalost, ta sloboda, imala je svoju veliku cijenu. Tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, a i kasnije, Crna Gora se financirala i organiziranom, ilegalnom trgovinom cigaretama. Neki istraživački novinari, pisali su i o upletenosti samog vrha države u trgovinu, odnosno šverc droge, konkretno kokaina iz Južne Amerike.

U međuvremenu, na crnogorsku obalu stižu i mnogobrojni ruski bogataši i oligarsi, koji investiraju velik novac u Crnu Goru. Sve navedeno, ipak ne predstavlja Europskoj Uniji i SAD-u prepreku za svojevrsni protektorat nad ovom malom balkanskom državom. Zapad, naime, strahuje od eventualnog ponovnog ujedinjenja Crne Gore i Srbije, čime bi došlo do narušavanja prividne ravnoteže na Balkanu. Ali ignoriranje problema, ne može sakriti činjenicu da je Crna Gora svjetonazorski i politički duboko podijeljena zemlja. Isto tako, u Crnoj Gori, četnički pokret ima veliki ugled u jednom dijelu naroda. Roditelji, koji otvoreno slave četništvo, zasigurno su utjecali i na četvero učenika srednje škole „Dr Peruta Ivanović“ u Kotoru. Ti učenici, prije nešto više od mjesec dana, tukli su i maltretirali školskog kolegu zato jer nije znao riječi poznate četničke pjesme „Od Topole do Ravne Gore“. Šokantan video, završio je i na stranici „youtube“.

Snaga četničke ideologije i status quo

Ova snimka je svjedočanstvo snage četničke ideologije u Crnoj Gori. Mladi ljudi, koji se ne mogu identificirati s korumpiranom državom i rođačkim kapitalizmom, inspiraciju pronalaze u četništvu, ili bolje rečeno, projektu „Velike Srbije“. Epilog ovog slučaja je da su učenici izbačeni iz škole, a došlo je i do fizičkog sukoba roditelja. Otac jednog od nasilnika, prišao je ocu žrtve i vrijeđao ga, što je dovelo do tučnjave, u kojoj je roditelj nasilnika, puno lošije prošao. Otac žrtve, slomio mu je nos i jagodičnu kost. Nove generacije u državama bivše Jugoslavije, prije svega u Srbiji, rastu na mržnji i mitovima prošlosti, a političari ih uvjeravaju, da je njihovom narodu počinjena velika nepravda. Vladajućim oligarhijama, odgovara status quo, jer nisu sposobni, niti imaju interesa za dosljedno provođenje nužnih ekonomskih i društvenih reformi. Mladić koji je žrtva nasilnika, vrlo vjerojatno, jednog će dana razočaran napustiti svoju zemlju,  u kojoj će ostati samo oni, koji nikada nisu gladni, jer se stalno hrane mržnjom.

https://www.youtube.com/watch?v=UOlrL2o_qgg&has_verified=1




Autor:Marin Vlahović
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.