Foto: Srecko Niketic / CROPIX ILUSTRACIJA

Srbija blokirala autobuse s Kosova na granici s Hrvatskom

Autor: Dnevno.hr

Na graničnom prijelazu Batrovci-Bajakovo, srpske vlasti blokiraju autobuse s kosovskim registracijama i putnicima s Kosova, tvrdi kosovski dužnosnik. To nije prvi put da se tako nešto dogodilo, ali prethodno je razlog bila sumnja na ratne zločine, dok trenutna situacija na granici nije potpuno jasna.

Fatmir Haxholli, tajnik kosovskog Ureda za vezu u Srbiji, nazvao je blokadu “znakom osvete i apsurdne nervoze” Beograda zbog glasanja u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe o podršci Kosovu za članstvo, prenosi Radio Slobodna Europa.

Haxholli je osudio postupak blokade putnika, ističući da to krši Briselske sporazume i univerzalna ljudska prava. Najavio je da će osobno otići do graničnog prijelaza kako bi se iz prve ruke upoznao sa situacijom.

Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

‘Kršenje ljudskih prava’

“Blokiranje više od 300 građana, držanje putovnica i putnih dokumenata , flagrantno je kršenje ne samo Briselskih sporazuma već i univerzalnih ljudskih prava zajamčenih svim međunarodnim konvencijama. Samo najautoritarniji režimi blokiraju putnike iz druge zemlje uz obrazloženje ‘da je to naređenje iz Beograda”, poručio je Haxholli na Facebooku.

Drama u Srbiji nakon velikog poteza za Kosovo: ‘Ma ovo je dan srama’

Srpski MUP nije potvrdio ni demantirao informaciju o blokadi autobusa s kosovskim putnicima, a Haxholli je najavio kako će otići na spomenuti granični prijelaz kako bi i sam saznao što se događa s državljanima Kosova.




Kosovski MUP i ministarstva vanjskih poslova i dijaspore te unutarnjih poslova apelirali su na građane da izbjegavaju prolazak kroz Srbiju zbog zaustavljanja autobusa s kosovskim registracijama. Ranije su srpske vlasti zaustavljale i uhitile neke građane Kosova pod sumnjom za ratne zločine, piše kosovski RTK.




Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.