Flickr

ODLUKA O PROŠIRENJU: Srbija i Crna Gora ulaze u Europsku uniju 2025.?

Autor: dnevno.hr

O novom valu proširenja ovisit će hoće li države moći riješiti međusobne probleme

Europska unije planira kako će novi val proširenja na zapadnom Balkanu biti 2025. godine, ali pod uvjetom da države riješe međusobne razmirice, tvrdi ugledni portal EUobserver pozivajući se na nacrt dokumenta koji Europska komisija treba usvojiti 14. veljače.

“Naši partneri na zapadnom Balkanu imaju povijesnu priliku. Prvi put u povijesti perspektiva njihovog pristupanja ima vremenski okvir”, navodi se u strateškom dokumentu, uz pojašnjenje da rok vrijedi za „najbolji scenarij“.

“Uz snažnu političku volju, provođenje reformi i trajnih rješenja sa susjedima, Crna Gora i Srbija mogu biti spremne za članstvo do 2025. godine,” navodi se u tekstu dokumenta u koji je portal EUobserver imao uvid.

Također, dokument predviđa da bi do tada i Albanija, Bosna i Hercegovina, Makedonija i Kosovo trebali „napredovati značajno na europskom putu“ te da „bi pregovori o članstvu trebali biti u poodmakloj fazi“. Dokument je značajna promjena u pristupu Brussela.

Crna Gora i Srbija su već otvorile pregovore o članstvu, Albanija i Makedonija to očekuju ove godine, dok BiH čeka odobravanje kandidatskog statusa, nakon što dostavi odgovore na upit Europske komisije. Međutim dokument upozorava da međusobne razmirice među državama mogu biti prepreka „ambicioznom planu“.

“EU neće i ne može uvoziti bilateralne sukobe. Zato naši partneri na zapadnom Balkanu moraju hitno riješiti sve postojeće sporove,” navodi se u dokumentu.

Za granične sporove EU će predložiti da idu na međunarodnu arbitražu u Haagu, te da se odluke trebaju poštivati. To se posebno odnosi na odnose Beograda i Prištine čija će normalizacija biti ključna za napredak obje zemlje prema članstvu.
Nova Junckerova agenda za Balkan, kako ističe EUobserver, bit će formulirana za vrijeme bugarskog predsjedavanja koje je počelo s prvim danom nove godine. Unija će održati summit sa zemljama zapadnog Balkana 18. svibnja u Sofiji. Europska komisija planira objaviti redovne izvještaje o napretku država u travnju ove godine, navodi EUobserver.

 
Autor:dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.