Wikipedija

NOVI UDARAC: Moskva će staviti veto na presudu Ratku Mladiću?

Autor: Snježana Vučković

Nakon posljednjih haških događaja pri čemu je Ratko Mladić za ratni zločin dobio doživotnu kaznu zatvora, a hrvatski general Slobodan Praljak nakon presude počinio samoubojstvo, ostao je dojam kako je stavljena točka na i kako je jedna sudska era okončana. No, čini se kako se kraj niti ne nazire.

Odvjetnik Ratka Mladića, Dragan Ivetić, najavljuje žalbu na presudu uz objašnjenje kako rad suda u Haagu još nije u potpunosti završen:

„Nakon prestanka rada Haškog tribunala, potpast ćemo pod mehanizam koji sa radom nastavlja i nakon 2017. godine. Žalbu predajemo iduće godine i ona će biti jako dobro pripremljena. Naš cilj je da pravda bude zadovoljena”, kazao je Ivetić na tiskovnoj konferenciji koja se bavila slučajem „Mladić”, a koja je održana u Moskvi.

Uz Mladićevog odvjetnika, na konferenciji je bio prisutan i sin Ratka Mladića, Darko Mladić, član tima Državne dume Rusije za obranu i predsjednik ruskog tima za obranu Ratka Mladića, poslanik Pavel Dorohin i ravnateljica Centra za proučavanje suvremene balkanske krize i članica tima za obranu Ratka Mladića, Jelena Guskova.

Rusija negoduje zbog „pristranosti” haškog suda te iznosi činjenice koje kazuju kako je zbog ratnog zločina kroz Haag prošlo kompletno političko vodstvo Srbije, Republike Srpske i RSK, te kako je za zločine u BiH ukupno osuđeno 128 ljudi, od čega 91 Srbin. Srbi su zajedno su osuđeni na 758 godina zatvora uz 6 presuda na doživotnu kaznu zatvora. Hrvati su osuđeni na 166 godina, a muslimani na 41 godinu. Zbog svega, ruski poslanik Pavel Dorohin najavljuje snažnu angažiranost pri žalbi na presudu Ratku Mladiću.

Kao stalna članica SB UN, Rusija će moći utjecati na formiranje novog sastava sudaca, koji će razmatrati žalbu u Mladićevom slučaju, a imat će pravo čak i na veto ako posumnja u njihovu objektivnost.

„Stav Rusije i njen utjecaj bi mogli imati određenu ulogu kada je riječ o angažiranju zaista objektivnih sudaca, kako bismo nakon razmatranja žalbe na prvostupanjsku presudu dobili presudu koja neće biti toliko pristrana kao što je bila prvostupanjska – istaknuo je Dorohin usput objasnivši tajnu Mladićeve crvene kravate koju je nosio na suđenju:
„Crvenu kravatu sa logom Komunističke partije Rusije, koju je general Mladić nosio prilikom izricanja presude, poklonio sam mu tijekom našeg susreta u kolovozu, i tada sam ga zamolio da, ako želi, pošalje određeni znak, signal Rusiji ukoliko računa na podršku Rusije i ruskog društva. I kao što ste mogli vidjeti, on ju je stavio”, kazao je predsjednik ruskog tima za Mladićevu obranu.

Autor:Snježana Vučković
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.