Foto: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Razotkriveni HDZ-ovi botovi na društvenim mrežama: Pogledajte kako mijenjaju imena

Autor: I.G.

EU Akt o digitalnim uslugama (DSA), koji je stupio na snagu 17. veljače, promijenio je dinamiku internetskih platformi diljem Europe. Međutim, dok su smjernice za smanjenje rizika utjecaja na izbore još u tijeku, organizacija Gong upozorava na potencijalnu manipulaciju i varanje građana putem botova na Facebook stranici vladajuće stranke HDZ-a.

Prosvjedi oporbenih stranaka u Zagrebu istog dana kada je DSA stupio na snagu, potaknuli su analizu Gonga koja je razotkrila uporabu botova na HDZ-ovoj Facebook stranici. Ova analiza pokazala je da su objave HDZ-a, koje vrijeđaju oporbu, praćene brojnim lajkovima, no Gong tvrdi da su mnogi od tih profila zapravo lažni, generirani od strane botova.

Oriana Ivković Novokmet, izvršna direktorica Gonga, naglasila je kako ova praksa ne samo da je zavaravajuća za građane, već je i u suprotnosti s politikama Europske komisije koje se trude regulirati platforme kako bi se izbjegle manipulacije i dezinformacije.

Foto: Gong

‘Zavaravaju građane’

“Gongovo istraživanje pokazalo je da vladajuća stranka koristi botove kako bi se stvarao lažni dojam podrške HDZ-ovim objavama u kojima vrijeđaju opoziciju i prosvjednike. Ova nepoštena praksa ne samo da je zavaravajuća za hrvatske građane i građanke, nego je i suprotna politikama Europske komisije, koja nastoji urediti platforme kako bi se izbjegle upravo ovakve i slične manipulacije, lažni angažmani i dezinformacije”, rekla je izvršna direktorica Gonga Oriana Ivković Novokmet.

Dodala je i kako su se upravo zbog vrijeđalačke komunikacije, ali i činjenice da su vladajuća stranka, bavili HDZ-om kada su naišli na njihove botove. “Što možemo očekivati od nekih rubnih političkih aktera ako HDZ na Facebooku vrijeđa opoziciju i građane kao natražne, proturazvojne, rusofile, štetočine, komesarke, a napada i civilno društvo? I pritom zavaravaju građane jer simuliraju podršku ovakvom diskursu kroz angažman botova”, zaključila je Ivković Novokmet.

“Nakon što smo je razotkrili kao HDZ-ovog bota, Jerko Jere Kotarac postao je Danijela Vrabelj. Isto tako smo utvrdili da Tino Topić Top nastavlja egzistirati kao Suzana Modrić, Tomo Toky Marinković se preobrazio u Darija Marića, Tomislav Tomo Raos se preimenovao u Tomislava Radoša, Ante Matić je postao Mate Anić, dok je stranica Hrvatski Sokol prekrštena u Sinovi ravnice”, ističu u Gongu.

Foto: Gong

Nema odgovora HDZ-a

Zaključili su i kako je, od 30 promatranih profila botova, njih 15 promijenilo naziv, dok je profilnu fotografiju promijenilo njih čak 18. Autor analize Mikašinović-Komšo objašnjava i zašto je HDZ-ov Facebook pod Gongovim povećalom.




“Unatoč opetovanim pitanjima medija, HDZ ne preuzima odgovornost niti pokušava objasniti aferu s botovima i zašto se služi Vučićevim metodama nego nastavlja s vrijeđalačkim diskursom koji nalikuje na jezik nekih prijašnjih mračnijih vremena, neprimjerenih liberalnoj demokraciji u srcu Europske unije, dok uočeni lažni profili nastavljaju operirati u njihovim objavama”, zaključuje Mikašinović Komšo.

Hrvatska vojska će sada biti strah i trepet: Anušić pokazao kakva je zvijer stigla




S druge strane, u HDZ-u još nisu službeno odgovorili na tvrdnje i analizu Gonga, dok HAKOM navodi kako postupa u granicama svojih ovlasti. “U pogledu korištenja stranačkim botovima napominjemo da je Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) imenovana Koordinatorom za digitalne usluge Republike Hrvatske temeljem Akta o digitalnim uslugama Odlukom vlade RH od 15. veljače 2024., dok Zakon o provedbi Akta o digitalnim uslugama još uvijek nije usvojen. S obzirom na tek nedavni početak primjene Akta, HAKOM nije poduzimao istražne ni izvršne ovlasti temeljem Akta o digitalnim uslugama”, poručili su iz HAKOM-a.

Autor:I.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.