Radar otkrio vremensku prijetnju kako stiže: Pogledajte olujnu grdosiju koja ide prema susjedima

Autor: N.K

Kao što je i najavljeno, ušli smo u nestabilniji vremenski period uglavnom tipičan za proljeće. Izmjenjuju se sunčana i kišna razdoblja, a prognoza za četvrtak najavljuje ozbiljniju kišu i grmljavinu. Dapače, kako piše Istramet, u našu regiju stižu prve ozbiljnije oluje. One ne bi trebale snažno zahvatiti Hrvatsku, ali očekuju se jači neverini na sjevernom Jadranu i u Istri.

“U četvrtak će biti promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima. Ponegdje kiša, uglavnom u unutrašnjosti i na sjevernom Jadranu, a lokalno krajem dana može biti izraženijih pljuskova uz grmljavinu te obilniju oborinu. Vjetar slab do umjeren jugoistočni i istočni, na istoku mjestimice s jakim udarima, a ponegdje na zapadu i sjeveroistočni.

Na Jadranu slabo i umjereno, mjestimice jako, moguće i olujno jugo. Najniža jutarnja temperatura između 9 i 14, na Jadranu od 14 do 19 °C. Najviša dnevna temperatura od 20 do 25 °C, ponegdje u Gorskoj Hrvatskoj malo niža” , javlja Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ).

Stižu oluje

O mogućim olujama u regiji pisali su Istramet i Meteoadratic.

“Današnja nevremena iz Italije sutra će se približiti zapadu Hrvatske. Grmljavinski pljuskovi su mogući sutra svuda u regiji, ali izraženija mogućnost nevremena će vjerojatno biti ograničena na krajnji sjeverni Jadrana, Istru i Sloveniju” napisali su na Facebook stranici Meteoadriatic.

Svoje mišljenje dala je i ekipa s Istrameta.




“U četvrtak stižu prve žešće oluje u regiju, posebno će na udaru biti sjever Italije, Slovenija, Austrija. I sutra promjenjivo, ali glavnina oluja navečer će se premještati sjevernije od Istre! U petak i subotu povoljnije, a zatim opet. Ušli smo u period promjenjivog vremena koji će potrajati. Još jučer smo zabilježili jače grmljavinske pljuskove na istarskom području, ali glavnina stiže sutra kada u okolici može biti jakih nevremena.

Gotovo svi relevantni prognostički modeli ukazuju na mogućnost razvoja snažnih grmljavinskih sustava uz obilnu kišu i tuču, naročito krajem četvrtka. Posebno će pogođena biti sjeverna Italija, Slovenija i Austrija, dok će južnije, uključujući Istru, vrijeme ipak biti povoljnije uz manju mogućnost razvoja jakih nevremena”, prognozirao je Istramet.




Tragedija kod Čiova: Preminuo je pripadnik Hrvatske ratne mornarice

Stabilno u petak i subotu, a onda u nedjelju sve opet

Nakon izrazito nestabilnog četvrtka, stiže ipak stabilniji period. Petak i subota donose povoljnije vrijeme, ali čini se da stabilno neće potrajati, jer već u nedjelju slijedi ponovna destabilizacija atmosfere.

“Nestabilno vrijeme prevladavat će u gotovo cijeloj središnjoj Europi, a najveće količine oborina pasti će u alpskom području, ponegdje i 200-tinjak mm. Snijeg će padati uglavnom samo u najvišem području, pošto će se nulta izoterma nalaziti uglavnom iznad 2500 metara nadmorske visine. Temperature zraka neće značajnije oscilirati, uglavnom će se kretati oko prosječnih za doba godine ili će biti malo biti iznad. Preuranjeno ljeto ne očekujemo u našem dijelu Europe, što je svakako dobra vijest, jer itekako će biti vremena za ljetne vrućine”, piše Istramet.

Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.