Foto: Damir Krajac / CROPIX

Plenković održao pobjednički govor: ‘Što prije formiramo vladu, čestitam drugima koji su poraženi’

Autor: Dnevno.hr

Premijer Andrej Plenković  stigao je u stožer Hrvatske demokratske zajednice i nešto prije jedan sat u noći održao govor pred članovima stranke. Prema trenutnim službenim podacima, HDZ je relativni pobjednik ovih izbora, ali i dalje ostaje otvoreno pitanje hoće li u narednim danima uspjeti sastaviti većinu. Njegov govor pratili smo uživo u ovom tekstu.

Podsjetimo, u HDZ ne žele razgovarati o potencijalnim koalicijskim partnerima koji im trebaju za sastavljanje vlade, o njima ne žele govoriti čak ni neslužbeno. Poruke svih istaknutih članova do sada su bile jedinstvene. O suradnji nakon izbora govorit će tek kada stignu finalni službeni rezultati i kada će biti posve jasno s koliko mandata raspolažu pojedine političke opcije.

Trenutno je vrlo neizvjesno s kime će dogovoriti suradnju Domovinski pokret, Most i Možemo. Sve tri stranke mogle bi biti jezičac na vagi, a kome će se prikloniti vidjet ćemo u narednim danima kada će stranke s najviše mandata, SDP i HDZ dogovarati postizbornu suradnju.

Govor premijera Plenkovića pratili smo u nastavku teksta.

Govor premijera

 

Plenković je izašao na pozornicu uz pjesmu Eye of the tiger.
“Hvala vam lijepa. Hvala svim biračima koji su zahvaljujući Milanoviću glasali na srijedu. Ono što je bitno da je HDZ treći put uvjerljivo pobijedio na parlamentarnim izborima”, rekao je uvodno.

“Ujutro krećemo u formiranje parlamentarne većine kako bismo formirali našu treću vladu. Želim čestitati svim drugim političkim strankama koje su poražene na ovim izborima”, rekao je.

“Na povjerenju i mandatima koji su im povjerili hrvatski građani što je dobro i treba tako biti u demokraciji. Mi ćemo nastaviti politiku koja je proteklih godina zaštitila hrvatske građane od kriza. Upravo imajući na umu da su ovi izbori održani u zahtjevnim okolnostima, prilika je to da treći put tražimo povjerenje hrvatskih birača. Morali smo voditi kampanju u uvjetima očitog kršenja Ustava. Unatoč porezu, oni i dalje govore o nekoj vladi kvazinacionalnog spasa koji bi nas trebali spasiti šengena, Pelješkog mosta, Rafalea ili naših zajedničkih planova da razvijamo Hrvatsku do kraja ovog desetljeća. I ta razlika, pogotovo od onih koji su opet artikulirali svojevrsni govor mržnje, nastavljaju retoriku koja nije primjerena. Želimo obećati i pozvati sve stranke koje su dobile povjerenje, a koje ne pokazuju znakove isključivosti kao oni koji se nisu pomakli, koji zaostaju 20 razlike, osvojili su samo jedan mandat više. Katastrofalno vrijeme provedeno u oporbi, ne zaslužuju voditi hrvatsku vladu. Pobijedio je HDZ”, rekao je slavodobitno Plenković.
“Mi ćemo voditi računa o interesima Hrvatske, a to je jačanje čvrste političke stabilnosti, odmah, što prije formiranje većine i nove vlade. Samo na taj način možemo u ovim zahtjevnim geopolitičkim okolnostima možemo zajamčiti gospodarsku i socijalnu sigurnost građana. Predlažem da se sada malo i zabavimo, vrijeme je pobjede i slavlja. I da već od sutra krenemo u nove zadaće u nacionalnom interesu Hrvatske i njenog naroda”, zaključio je govor Plenković.

 

Autor:Dnevno.hr
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.