Ilustracija / FOTO: Pixabay

OVISNICI LAKŠE OBOLIJEVAJU OD ALZHEIMERA: Ugledni psihijatar objasnio kako konzumacija heroina pospješuje ovu opaku bolest

Autor: Ines Brežnjak

U svijetu se danas obilježava Svjetski dan Alzheimerove bolesti, dok je cijeli mjesec rujan posvećen podizanje svijesti o ovoj opakoj bolesti koja je svakim danom sve više prisutnija u našem društvu.

Svjetska zdravstvena organizacija je 2012. godine proglasila demenciju javnozdravstvenim prioritetom, a upravo je Alzheimerova bolest najčešći uzrok demencije.

“Danas na Alzheimerovu bolest gledamo kao na tipičan dizabilitet starije životne dobi. Naime, ova bolest je u većini slučajeva sporo napredujuća, a postoji puno mogućnosti kako ju i dodatno usporiti, te s njom dugo vremena relativno zadovoljavajuće živjeti“, kaže prof. prim. dr. sc. Ninoslav Mimica, dr. med., IFAPA, liječnik koji se u Klinici za psihijatriju Vrapče bavi ovom bolešću.

Mimica dodaje da “danas kada smo educirani i svjesni postojanja Alzheimerove bolesti, kada puno možemo učiniti na smanjenju rizika razbolijevanja kroz zdrave stilove života, cijelo društvo treba i može olakšati život osobama s demencijom i njihovim njegovateljima“. U svojem je tekstu koji je objavljen na mrežnim stranicama Klinike za psihijatriju Vrapče pozvao nadležne da izrade i usvoje nacionalnu strategiju borbe protiv Alzheimerove bolesti i drugih demencija, jer će tek tada oko 100 tisuća osoba s demencijom i 200 tisuća njihovih neformalnih njegovatelja imati okvir za standardnu skrb bez obzira gdje u Hrvatskoj živjeli.

Povezanost heroina i Alzheimera

Na današnje se obilježavanje Svjetskog dana Alzheimerove bolesti na Facebooku osvrnuo i ugledni zagrebački psihijatar te pročelnik Zavoda za dualne poremećaje u Klinici za psihijatriju Vrapče doktor Ivan Ćelić, koji je iznio i neke nepoznate podatke koje većina javnosti do sada i možda i nije znala, a to je da su određene studije pokazale kako konzumacija heroina pospješuje razvoj Alzheimerove bolesti.

“Osobe ovisne o heroinu imaju promjene u ekspresiji gena FYN koji regulira proizvodnju tau proteina koji je jako povišen i upleten u neurokognitivne poremećaje poput Alzheimerove bolesti. Konzumacija opioida može utjecati na mozak povećavanjem vulnerabilnosti neuronskih sustava koji pokreću neurodegeneraciju kasnije u životu. Budući su ove promjene epigenetske (promjene u funkciji gena na koje utječu čimbenici okoliša, a ne promjene same DNA), one su reverzibilne i već razvijeni lijekovi koji ciljaju na FYN kod neurodegeneratnih poremećaja mogu biti predmet proučavanja i kao novi oblik liječenja za ovisnost o opioidima.
Zanimljivo je kako su rezultati konzistentni na humanim, animalnim i staničnim modelima. Post-mortem analizom ljudskog mozga ovisnika o heroinu, tim je otkrio da je, posebno u neuronima, najznačajnije oštećeno epigenetsko područje povezano s genom FYN. U osnovi, heroin je ‘otvorio’ DNA na genu FYN, koji kodira protein Fyn tirozin kinazu, koji je čvrsto povezan sa sinaptičkom plastičnošću i koji izravno rezultira proizvodnjom tau proteina. Previše tau proteina u mozgu povezano je s neurodegenerativnim bolestima.

Istraživači su primijetili da su ekspresija i aktivnost Fyn tirozin kinaze također inducirane kod štakora obučenih za samoprimjenu heroina, kao i kod primarnih strijatalnih neurona dugotrajno tretiranih morfijem in vitro. Pored toga, pokazali su da inhibicija Fyn kinaze (bilo farmakološkim putem ili genetskom manipulacijom) smanjuje ponašanje traženja heroina i uzimanja heroina.

Rezultati povećavaju svijest o potencijalnom utjecaju heroina na promjenu neuronskih sustava povezanih s neurodegenerativnim poremećajima. Rezultati također identificiraju Fyn inhibitore kao novi terapijski tretman za ovisnost o heroinu. Ti Fyn inhibitori (npr. sarakatinib, masitinib, nilotinib, neflamapimod) su već učinkoviti u liječenju nekih malignih bolesti, a sada se procjenjuje njihov učinak kod Alzheimerove bolesti”, napisao je doktor Ivan Ćelić.
Inače, do ovih je zanimljivih spoznaja došao tim znanstvenika, a njihovi rezultati objavljeni su u djelu “Chromatin accessibility mapping of the striatum identifies tyrosine kinase FYN as a therapeutic target for heroin use disorder”.

 

Autor:Ines Brežnjak
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.