Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

MILANOVIĆ O SKANDALU S DROGOM U VOJSCI: To je nezgodno. Nisu ‘pali’, netko ih je ‘ubrao’. Netko je gledao koju voćkicu ubire

Autor: M.P.

Predsjednik Republike Zoran Milanović u 10 sati obišao je proizvodne pogone tvrtke Varteks i izložbene prostore Varteksa i VarteksPRO u Varaždinu i održao radni sastanak s Upravom Varteksa.

Predsjednik Milanović na Trgu Kralja Tomislava 1 održao je i radni sastanak s gradonačelnikom Varaždina Nevenom Bosiljem i županom Varaždinske županije Anđelkom Stričakom.

“Plaće su male i bez pomoći države ta vrsta proizvodnje treba potporu, u Varaždinu sam bio puno puta, doći ću i za 30 godina oslobođenja grada, ako ne za barokne večeri. To je važan datum u ratnoj povijesti Hrvatske. O tome  sam razgovarao sa županom”, rekao je Milanović.

Jučer je stigla vijest o novoj tragediji koja je zadesila Ministarstvo obrane RH, pripadnica Hrvatske vojske RH smrtno je stradala izvan službe.

Kriminalističko istraživanje je u tijeku, djelatnici policije, Vojne policije i nadležnog Državnog odvjetništva utvrđuju okolnosti događaja. Zbog nesretnog događaja ministar obrane Mario Banožić s djelatnicima Ministarstva obrane i Hrvatske vojske izražava sućut obitelji preminule pripadnice.

Milanović kaže, prati i zna o tome.

“To su  nažalost stvari koje se događaju posebno u psihološki uzdrmanom periodu vojnici su ljudi, imaju obitelj, probleme, neki i dugove. pričekat ću još malo prije no što kažem svoj sud o mogućim uzrocima tragičnih događaja. Kauzalna povezanost između slučajeva ne postoji no moguće je da postoji s elementima socijalne patologije i poremećaja u vojsci. Vojska je vojska, privlači pozornost, kada se nešto ovako dogodi u vojsci, to privlači pozornost. Usporedba koju je dao MORH je relevantan.
Problem u sustavu?

“Zasad ne, slučaj s kokainom je malo kompleksniji, no neću to još komentirati.”

Objašnjenje MORH-a da nisu koristili drogu na dužnosti?

“Pričekajmo da istraga završi. Znam puno. Što znaju vojni zapovjednici znam i ja.  To je nezgodno, no sramota je kada vojnici počine ratni zločin, to je sastavni dio života, devijacija života, to snosi posljedice”.

Natezanje u braniteljskim udrugama, Medved bio sniman kao i on, navodno isti čovjek

“Vučemilović? On mene nije snimao. On je uvijek galamio, sada galami na HDZ, nekad je upravu nekad manje…Sve je to dio vrtuljka. Kada se snima mene, onda je to ok? Kakva je to HDZ-ova braniteljska udruga, HDZ-ov general je komentirao neki bilboard, to je najgore kada imamo HDZ-ove generale i udruge. Ja svoje nemam.”.
Sigurnosni rizik za sustav, spominje se da je čovjek uhićen u akciji s drogom bio u specijalnim postrojbama i osiguranju štićenih osoba

“Nije zgodno, sustav nije u opasnosti. Radi se o problemima s kojima s  susreću sve vojske, vojnici nisu bečki dječaci,  žive grub život, među njima se nađe onima koji žele prečicom, dobro je da su presreteni, nisu pali, netko ih je ubrao. Netko je gledao koju voćkicu ubire. Normalno da to nije normalno”, rekao je Milanović.

O epidemiji

“U Hrvatsku se prelijeva histerija iz drugih država. Kako idemo jugoistočnije, tako se manje ljudi cijepi. Ljudi, cijepite se. Od struke slušamo svašta i ništa. Što idete istočnije, to je veća skepsa. Hrvatska nije ni najbolja ni najgora, sasvim dobro stojimo. Poruka svima – uzmite cjepivo. A prijetnje vlade – baš me zanima kako to misle postići”, rekao je Milanović.

“Ne želiš se cijepiti? Sve što vam mogu reći da se cijepite. Misli na sebe, cijepi se, a ne misli na druge. Jer, zaštitili ste sebe, dalje od toga ne možete, zajednička akcija dovela je do cjepiva, zato imam strašan problem da kada kažu u Vladi da relativiziram. Ne, ne želim policijsku državu. Sada kada smo došlo do točke kada se cijepio tko je htio, prijetimo ljudima. Ja sam protiv toga, vrlo je jasan dojam da se ovime manipulira u političke svrhe u interesu jedne grupacije, to je svakome jasno, samo da se to priznalo. Bez prijetnji, bez metode prisile. Cijepi se, zaštiti sebe, nisi sebičan, zaštitio si druge i dao si im poticaj. Protivno tome, tiranija dame i gospodo”.

Pet smrtno stradalih vojnika i skandal s drogom

Podsjetimo, vojsku potresa i novi skandal. Četvorica specijalaca i pripadnika Zapovjedništva za specijalne snage bila su pozitivna na drogu, neslužbeno, na kokain. Testirali su ih bez najave, ali i ciljano.

 

Autor:M.P.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.