MIHAIL GORBAČOV PRED 90. ROĐENDAN: ‘Moramo shvatiti da smo svi Europljani i popraviti odnose Rusije i Europske unije’

Autor: V.K

Bivši i posljednji predsjednik Sovjetskog saveza Mihail Gorbačov poručio je kako se nada da će se odnosi Rusije i Europske unije poboljšati, javlja ruska novinska agencija Interfax.

Gorbačov je između ostalog i dobitnik Nobelove nagrade za mir 1990. godine, a sada poručuje kako je moguće pronaći zajednički jezik, unatoč tome što su odnosi na najnižoj točki od hladnog rata. Sve je krenulo nizbrdo nakon ruske aneksije Krima 2014. godine, pa navodno planirani atentati u Europi, tvrdnje o uplitanju u izbore, a sada i zatvaranje kritičara Kremlja Alekseja Navalnog.

“Ne treba se bojati pregovora”, rekao je Gorbačov Interfaxu. “Samo pregovori, samo sastanci na svim razinama – posebice na najvišoj – mogu donijeti pozitivne rezultate. Ja vjerujem u to.”

“Moramo shvatiti da smo svi Europljani… to znači da moramo pregovarati”, dodao je.

Važno je spriječiti nuklearni rat

Gorbačov je sada zakoračio u 90. godinu, a ususret tome pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina i Joe Bidena da održe sastanak oči u oči te otvore pregovore o nuklearnog razoružavanju.

“Danas je glavno spriječiti nuklearni rat”, istaknuo je Gorbačov. “Kako bismo postigli napredak, potrebno je da otvoreno pristupimo jedni drugima.”




Smatra kako je njegov odnos s američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom 80-ih godina pokazalo da čelnici dvije glavne nuklearne sile koje posjeduju oko 90 posto svjetskog nuklearnog arsenala mogu puno postići na području globalne sigurnosti ako to žele.

Nuklearni sporazumi

Washington i Moskva potpisali su nekoliko sporazuma o razoružanju u vrijeme dok je Gorbačov bio na vlasti.




Bidenov prethodnik, Donald Trump, povukao je SAD iz većine sporazuma.

Washington i Moskva dogovorili su se krajem siječnja, nakon što je Biden preuzeo dužnost, da će produljiti zadnji veliki sporazum o nuklearnom razoružanju, poznat pod nazivom Novi START, na pet godina.

Autor:V.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.