Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

MARIĆ ZAGRMIO! EVO ŠTO TRGOVCI RADE U KRIZI, A NAROD TRPI: ‘Smanji se porez, padnu cijene energenata, a cijene ostaju iste! Kad je obrnuto onda rastu!’

Autor: N.K

“Imam redovitu intenzivnu komunikaciju po pitanju financija grada. Imali smo odluku o beskamatnom zajmu. Zagreb i Sisačko-moslavačka bit će najveći korisnici tih sredstava.

Kao i sve ostale jedinice, imamo neke zakonom propisane okvire. Moramo se toga držati i po tome postupati. I dalje stojimo na raspolaganju gdje god možemo, ali u skladu sa Zakonom”, komentirao je Marić financijsko stanje u Zagrebu.

Upitan je o rastu cijena. Rekao je kako nije siguran da bi porezna politika mogla nešto promijeniti jer praska govori da cijene ne padaju čak i kad se smanjuju porezi.

Cijene energenata rastu

“Naravno to građani osjete i vide i to spada u djelokrug brige države za građane. U ovim slučajevima se fokus skreće na porez. Porezna politika je tu da doprinese , ali poreznom politikom ne može se riješiti sve. Snizili smo neka davanja i PDV. Bila je namjera da se snize cijene kako bi građani sa najnižim primanjima mogli doći do određenih roba. Ali iskustva su takva kakva jesu. Tržišno smo gospodarstvo. Do pada cijena nije došlo”, zaključio je Marić.

Osvrnuo se i na cijene gorive. Kao i ranije, Marić je ponovio kako nije siguran bi li korekcija trošarina promijenila što.

“Druga stvar, trošarinski sustav. Ta formula je ista već dugi niz godina. Pratimo i uspoređujemo, današnje cijene nafte teško je predvidjeti, ali evo sada je cijena dizela i benzina među najvišima u zadnjih nekoliko godina, ali korekcija u poreznom sustavu tu ne bi pomogla. Svi se u EU susrećemo s istim problemom. Zadnjih nekoliko mjeseci bilježimo gotovo 3 posto inflacije. Hrvatska po ničemu ne odstupa od prosjeka Europske unije. Belgija i neke druge države imaju inflaciju od oko 4 do 5 posto”, rekao je Marić.

Trgovci ne spuštaju cijene

Dodaje kako sada cijene rastu zbog energenata, a da kada se stvar smiri, cijene neće pasti.




“Dobar dio energenata je liberaliziran i postoji tržište. Odlučili smo se takav tip gospodarstva. Ipak, postoje i tu opasnosti. Vrlo često kada bi cijene energenata išle gore, onda bi to bio razlog drugima da dižu cijene roba i usluga. A kada ide u obrnutom smjeru, onda cijene ne padaju. Inflaciju ne smijemo zanemariti. Ne mogu sada reći da ne nešto možemo učiniti”, zaključio je Marić

Na pitanje jesu li trošarine nedodirljive, Marić je rekao da je sve moguće mijenjati, ali da će vidjeti mogu li s time išta mijenjati.




Autor:N.K
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.