FOTO: Cropix

Majstor preko listića prodavao maslinovo ulje, ostavio i svoj telefonski broj

Autor: B.G.

Hrvatska u srijedu bira zastupnike 11. saziva Hrvatskog sabora, u 7 sati otvoreno je se više od 6 500 biračkih mjesta na kojima će se moći glasovati do 19 sati do kada je na snazi i dvodnevna izborna šutnja.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) pozvalo je birače da ostvare svoje pravo i glasuju. „Vidimo se na biralištu“, poručuju biračima iz DIP-a. Osim u Hrvatskoj, saborske zastupnike hrvatski će birači birati u još 41 državi diljem svijeta, u njima se glasuje dva dana, u utorak i u srijedu, a vremenska zona u kojoj se nalaze, određuje vrijeme otvaranja i zatvaranja 110 biračkih mjesta koliko ih se u njima nalazi.

Podsjetimo, birači koji se odluče izaći na izbore, glasuju tako da na glasačkom listiću zaokruže broj ispred imena liste koju drže najboljom. Mogu iskoristiti i preferencijalni glas, pa zaokružiti broj ispred imena jednog kandidata na određenoj listi.

Foto: Ronald Goršić / CROPIX

Četiri su slučaja u kojima je listić nevažeći

Iz DIP-a objašnjavaju da je važeći listić onaj koji je popunjen tako da se na njemu sa sigurnošću može utvrditi volja birača i za koju je listu glasovao, odnosno onaj na kojemu je birač zaokružio jednu listu.

Prema propisima DIP-a četiri su slučaja u kojima glasački listić biva proglašen nevažećim: ako je neispunjen, ako je birač glasovao za dvije ili više lista, ako je birač glasovao za kandidate s različitih lista (dao im preferencijske glasove), a nije zaokružio jednu od lista te ako je listić popunjen na način da se ne može utvrditi volja birača i okolnost za koga je birač glasovao.

Otvorena su birališta: Pazite kako glasate, u ovim slučajevima vaš listić bit će nevažeći




Inače, na prošlim parlamentarnim izborima 2020. godine bilo je 38.713 nevažećih listića ili 2,32 posto od ukupnog broja. Na izvanrednim izborima 2016. bila je slična brojka nevažećih – 37.166 ili 1,91 posto. Na parlamentarnim izborima 2015. godine bilo je 39.367 (1,74 posto) nevažećih listića, a na izborima 2011. godine – 41.173 ili 1,72 posto.

Mnogi pamte i glasački listić iz drugog kruga predsjedničkih izbora 2019. godine na kojemu je netko nadopisao da “prodaje maslinovo ulje” i broj mobitela za zainteresirane kupce, a česte su i brojne psovke, neprimjerene poruke, zaokruživanje nepostojećih kandidata i slične nepodoštine.




Autor:B.G.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.