HTV/CROPIX

Kako je nastao hrvatski mit o Tuđmanovih ‘200 obitelji’, evo što je prava istina

Autor: B. D.

U hrvatskoj političkoj mitologiji poznata je priča o “Tuđmanovih 200 obitelji”, elitnoj klasi iznad više klase koja će privatizacijom postati gospodari hrvatskog gospodarstva. Danas donosimo objašnjenje kako je nastao ovaj mit i kako se uvriježio u našoj svakodnevnoj komunikaciji.

Znanstveni prikaz nastanka ovog mita daje komunikolog dr. sc. Roman Domović, koji se bavi kriptologijom i dezinformacijama, u eseju Autentičnost sintagme “200 obitelji”. U sažetku Domovićevog teksta stoji kratko i jednostavno objašnjenje ovog mita: “Javne osobe u svrhu dnevnopolitičkih razračunavanja predsjedniku Franji Tuđmanu često pripisuju sintagmu „200 obitelji“ čime mu se na njegov predsjednički rad stavlja krimen loše pa čak i kriminalne pretvorbe i privatizacije koju je navodno zamislio na način da državni novac podijeli između 200 podobnih obitelji koje bi upravljale hrvatskim gospodarstvom.

Broj u mitu je tijekom godina varirao od između 50, 100, 200, a ponekad i 500. Tijekom 90-ih najčešće se govorilo o 100 obitelji, a od 2000.-ih godina je uvrježeniji mit o “200 obitelji”.

Foto: Darko Tomas / CROPIX, na slici: Goranko Fižulić

Porijeklo mita

Domović navodi da je prvi ovaj mit formulirao jugoslavenski političar Stipo Šuvar u tekstu “Pretvorba u bogataše i bijednike” koji je napisao 1994. godine. “Već se govori i o samo 200 obitelji koje će na kraju kupiti gotovo čitavu Hrvatsku, pa i o samo 100 obitelji, pa i o samo njih nekoliko”, napisao je. Šuvar nije stvaranje tajne elitne klase pripisao izravno Tuđmanu.

Prvi koji je doveo mit u izravnu vezu s prvim hrvatskim predsjednikom prema Šuvaru bio je novinar Srećko Jurdana koji je 1996. godine napisao:„Voluntarizam i pljačka brane se paravanom nacionalnog interesa, koji je, prema dr. Tuđmanu, sublimiran u strateškom cilju pretvaranja Hrvatske u službeno vlasništvo dvije stotine obitelji, u prvom redu predsjedničke.“

Prvi političar koji je mit iskoristio u Hrvatskom saboru bio je HSLS-ov Goranko Fižulić koji ga je izrazio ovim riječima: „…nema barem deset tisuća novih, uspješnih malih i srednjih poduzeća, koja bi mogla poslužiti kao brana totalitarnim političkim tendencijama. Jer ako cijelim gospodarstvom upravlja samo 50 ili sto obitelji, one će nužno biti blisko povezane s vlastima.“

Foto: Damir Krajac / CROPIX, na slici: Radimir Čačić

Mit ulazi u hrvatski politički kanon

Prvi političar koji je mit direktno doveo u vezu s Tuđmanom bio je predsjednik HNS-a Radimir Čačić koji je lažno citirao Tuđmana: „Još početkom devedesetih ja sam se zalagao za uvođenje masovnog, narodnog, kapitalizma, kakav danas postoji u Češkoj. Dr. Franjo Tuđman istodobno je rekao: ‘Za nekoliko godina Hrvatskom će vladati stotinjak bogatih obitelji’. I bi tako! U što smo se danas uvjerili.“




Zasramit će se oni koji ne priznaju HVO: Pogledajte koliko ih je sudjelovalo u Oluji

Početkom 2000.-ih sintagmu je koristio tjednik Feral Tribune čiji novinar Srđan Kaić je napisao tekst o deset pojmova pojmova koji su u proteklom desetljeću odredili hrvatsku gospodarsku propast. Pod broj 1 navodi “pretvorbu i privatizaciju”. U svom radu Domović prenosi čitav tekst, a mi ga radi učinka koji je imao u proliferaciji mita i stvaranju njegovog konačnog oblika prenosimo  i ovdje:




„Kad je početkom devedesetih umirovljeni general JNA Franjo Tuđman prigrabio vlast, u kuloarima zagrebačkoga Markova trga počela se spominjati sintagma 200 obitelji. Malo je bilo onih koji su u to vrijeme znali dešifrirati tu frazu, a još rjeđi su bili oni vidovitiji koji su obitelj odmah zamijenili s riječju familija. No, Vrhovnik je svekolikome građanstvu vrlo brzo predstavio svoje viđenje samostalne Hrvatske, onakve Hrvatske kakvu je general u mirovini sanjao, dok je zaogrnut u dekicu u svojemu domu u Nazorovoj ulici lamentirao nad hudom sudbinom političkoga marginalca. Dakle, Hrvatskom će vladati On osobno, uz pomoć svoje partije i “200 obitelji”, 200 brižljivo odabranih Hrvata, novovjekih feudalaca, u čije će ruke novi režim staviti sve ono što su Hrvati stvarali stoljećima”, pisao je Kaić.

Foto: Bruno Konjevic / CROPIX

Zašto je riječ o mitu?

Tvrdnja da je Tuđman izrekao izjavu o 200 obitelji ili se zalagao za takvu politiku je neistina. To jasno pokazuje nekoliko činjenica. Nigdje se ne može pronaći njegova izvorna izjava niti približno citirano što je točno on i kojom prilikom izjavio.

Broj obitelji uvijek je varirao, dok se nije ustalio na kanonički oblik u političkoj mitologiji.Jedna od prilika u kojoj je Tuđman navodno izrekao tu izjavu o 200 obitelji bio je intervju s novinarom Nenadom Ivankovićem, ali se Ivanković takvih Tuđmanovih tvrdnji za vrijeme intervjua uopće ne sjeća. Neki od ljudi koji su izjavljivali da je Tuđman to rekao, kasnije su sve porekli, poput Radimira Čačića.

Autor članka koji je istražio porijeklo i razvoj mita o 200 obitelji u Hrvatskoj potpredsjednik je Instituta za istraživanje hibridnih sukoba koji se bavi analiziranjem i praćenjem informacijskih i kibernetičkih sukoba, modela i metodologije. “Identificiranje takvih dezinformacija te prepoznavanje novih informacijskih napada jedan je od razloga zbog kojih je Institut osnovan”, rekao je Domović.

Foto: Gulliver Image, na slici: Édouard Daladier

Priča ide još dublje

Domović tvrdi da je sintagma nastala krajem 19. stoljeća u Fraucnskoju obliku “deux cents familles”. Prvi put broj 200 stavljen je u kontekst neke grupe koja drži gospodarstvo države u šaci se u 1890-ima kada je francuski novinar, ekonomist i sociolog Adolphe Coste tvrdio je da se francusko gospodarstvo nalazi u rukama dvjestotinjak predsjednika ili direktora.

Srbija kreće u najskuplju vojnu nabavu: ‘Naša verzija Rafalea bila bi modernija od Hrvatske’

Sintagmu „200 obitelji“ prvi je put upotrijebio Édouard Daladier, francuski premijer i član socijalno-liberalne stranke Parti radical, koji je na konvenciji stranke u Nantesu 1934. rekao: “Dvije stotine obitelji gospodari su francuske ekonomije i, doista, francuske politike. To su snage koje demokratska država ne bi trebala tolerirati kao što Richelieu ne bi bio toleriran u francuskom kraljevstvu. Utjecaj dvije stotine obitelji leži na poreznom sustavu, na prometu, na kreditima. Dvije stotine obitelji postavljaju na vlast svoje izaslanike. Oni utječu na javno mišljenje jer kontroliraju tisak.“

 

 

 

Autor:B. D.
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.