Slijedi velika čistka i smanjenje plaća

Autor: Jutarnji list

Upozorenje zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića da je Zagrebačkom holdingu, jednom od najvećih poduzeća u Hrvatskoj, nužna šok-terapija u vidu rezanja plaća za petinu, ili jednako takvo smanjenje broja zaposlenih mogla bi biti samo uvertira u ono što sljedećih mjeseci čeka zaposlene u komunalnim poduzećima u Hrvatskoj.

Komunalne tvrtke u Hrvatskoj već su godinama mjesta za 'uhljebljivanje' prijatelja, rođaka i podobnih, zbog čega je broj zaposlenih u njima, prema podacima Instituta za javne financije (IJF), još uoči krize i narastao na oko 30.000. No, sve tanji gradski i općinski proračuni, kao i sve siromašniji korisnici njihovih usluga, više to ne mogu plaćati.

'Situacija s viškom zaposlenih u komunalnim poduzećima i načinom njihova zapošljavanja varira od regije do regije i ne može se generalizirati. Komunalna poduzeća u Istri i na sjeveru zemlje racionalnije posluju od onih u drugim dijelovima. No, realne su procjene o 15 do 20 posto ljudi viška u našim komunalnim poduzećima.'

Izvorni članak pročitajte ovdje.

Autor:Jutarnji list
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.