‘Preživio sam Hiroshimu i gledao kako prijatelju otpada koža’

Autor: Večernji list

'Odjednom me zaslijepio strašan bljesak. Uskoro, sve se smračilo. Skutrio sam se ne znajući što će biti sada, oko mene se sve počelo rušiti. Ustao sam nakon ne znam koliko. Moja kuća bila je ruševina, na licu sam osjetio krv. Tražio sam majku, ali nigdje je nisam mogao naći'.

Oglasila se sirena. Ton je značio da je Hiroshima danas pošteđena bombardiranja. Rijetkost. Lako su se mogli prebrojiti dani kada saveznički avioni nisu bacali zapaljive bombe po japanskim gradovima. Djecu su slali na selo, držalo se da je tamo sigurnije. Sudbina je htjela drukčije, Takashi Takemoto vratio se kući u Mitakihon-machi, kilometar od središta eksplozije. Bio je bolestan. Sirena je značila veselje, Takashi se ponovno mogao igrati s prijateljima. Nije trajalo dugo, avioni su se ponovno pojavili na nebu.

"Odjednom me zaslijepio strašan bljesak. Uskoro, sve se smračilo. Skutrio sam se ne znajući što će biti sada, oko mene se sve počelo rušiti. Ustao sam nakon ne znam koliko. Moja kuća bila je ruševina, na licu sam osjetio krv. Tražio sam majku, ali nigdje je nisam mogao naći", prisjeća se kobnog 6. kolovoza 1945. godine. Takashi Teramoto je hibakusha, čovjek koji je preživio atomski napad. Spasila ga je susjeda koja ga je iznijela s poprišta. Dok ga je nosila, počela je padati prljava crna kiša. Susjeda se nije mogla zaštititi. Pokrivačem koji je pronašla pokrila je Takashija. Umrla je od opeklina dva mjeseca poslije. Ipak, domogli su se sigurnosti. Takashi je pronašao prijatelja. Tri dana kasnije nije ga više bilo, Takashi je gledao kako mu s tijela otpada koža. Sestra mu je poslije ispričala da su majku pronašli na obali rijeke. Nije se mogla oporaviti od ozljeda, umrla je devet dana poslije. Tijelo su joj spalili zajedno s još sedam drugih. Nije to bio način odnosa prema ljudskom tijelu, ali drukčije nije moglo biti, mrtvih je jednostavno bilo previše. Gospodin Takashi Teramoto bit će ovog tjedna zagrebački gost u povodu izložbe Atomska bomba – Hiroshima i Nagasaki, koja je otvorena do 6. listopada u zagrebačkom Tehničkom muzeju te u Hrvatskom školskom muzeju. Hibakusha Teramoto održat će u sklopu izložbe predavanja 4., 5. i 6. listopada, a ekskluzivno je za Večernji list progovorio o tragičnom iskustvu prije gotovo 70 godina, zbog kojega i danas putuje svijetom šireći poruku mira.

Neumorno po svijetu opisuje strašan doživljaj udara atomske bombe.

Ostatak njegove priče pročitajte ovdje.

Autor:Večernji list
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.