“Opasni” su kikiriki, lješnjak i paprike iz uvoza

Autor: Slobodna Dalmacija

Povećana prisutnost aflatoksina, zbog koje je ovih dana izvan upotrebe stavljen dio mliječnih proizvoda “Dukata” i “Vindije”, moguća je u desetak namirnica, poput kikirikija, lješnjaka i paprike koji se s raznih strana svijeta uvoze u Hrvatsku.

Proizlazi to iz pripadajuće liste Ministarstva poljoprivrede o hrani koja predstavlja opasnost, s preciznim uputama odakle sumnjive namirnice dolaze, na koju opasnu tvar u njima se sumnja i koliko ih pažljivo treba provjeravati.

– Vjerujem da nadležne inspekcije postupaju po toj listi, pri čemu treba voditi računa da je aflatoksin samo jedan od mikrotoksina čiji udio u hrani treba naglašeno kontrolirati – kazao nam je Radovan Fuchs, toksikolog i bivši ministar znanosti. Dodaje i kako se dopuštene koncentracije mikrotoksina u europskim državama razlikuju od istovrsnih razina koje propisuju druga područja svijeta, poput SAD-a.

Izvorni članak pročitajte OVDJE.

Autor:Slobodna Dalmacija
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.