Foto: Ranko Suvar / CROPIX

HŽ uvodi kartice za besplatan prijevoz, evo za koga su

Autor: Bruno De Zan

Početkom godine Hrvatske željeznice pokrenule su pilot-projekt besplatnog željezničkog prijevoza umirovljenika i starijih od 65 godina. Oni koje žele dobiti pametnu karticu koja će im omogućiti besplatan prijevoz imaju vremena da podnesu dokumentaciju do 15. travnja.

HŽ su u prva tri mjeseca godine izdale 120.000 pametnih kartica. One omogućavaju neograničene prijevoz na području Republike Hrvatske u 2. razredu vlakova. Zamisao je da se ovim projektom omoguće putovanja na jednodnevne izlete, posjeti manifestacijama i odlasci liječniku u druge gradove.

Umirovljenici i stariji od 65 godina moraju zakupiti pametnu karticu po cijenu od 2,65 eura. Zakupljeni profil trajat će do kraja godine. Za izradu kartice umirovljenici trebaju predočiti ispravu o primanju mirovine HZMO-a i identifikacijski dokument, a osoba starija od 65 godina samo identifikacijski dokument.

Foto: Marko Todorov / CROPIX

Ekološka i socijalna dimenzija

HŽ ističu da ovaj projekt ima ekološke prednosti, ali i socijalnu komponenti jer će poboljšati financijsku situaciju najranjivije društvene skupine. Time će umirovljenici uštedjeti, ali su potaknuti i više se kretati i poboljšati kvalitetu života odlaskom na izlete.

“Uz ulaganja u željezničku infrastrukturu i vozni park te besplatna putovanja djece i učenika i povoljniji prijevoz redovnih studenata, i ovim projektom nastavlja se poticanje korištenja željezničkog prijevoza”, dodaju iz HŽ-a.




Autor:
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.