U Zagrebu počela konferencija o prevenciji HIV/AIDS-a

Autor: hina

Bettina Schwethelm iz Partnerstva za razvoj podsjetila je da je program prevencije HIV/AIDS-a krenuo upravo iz Zagreba 2004. godine.

“Desetljeće odgovora na HIV u regiji zapadnog Balkana: Što smo naučili i kuda dalje” naziv je 5. regionalne konferencije zemalja zapadnog Balkana o HIV/AIDS-u koja je danas počela u Zagrebu u organizaciji programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i švicarske zaklade Partnerstva za zdravlje.

Na dvodnevnoj konferenciji okupilo se više od 150 stručnjaka koji sudjeluju u prevenciji HIV/AIDS-a u regiji. Na tom području još prevladava niska razina epidemije, a glavni putovi prijenosa HIV/AIDS-a su rizični seksualni odnosi i korištenje zajedničkih igala i štrcaljki.

Stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj Alessandro Fracassetti rekao je da je balkanska regija poznata po migracijama ljudi pa servisi namijenjeni prevenciji širenja zaraze moraju biti široko dostupni. Ujedno se zauzeo za poštovanje ljudskih prava svih osoba koje žive s HIV-om.

Bettina Schwethelm iz Partnerstva za razvoj podsjetila je pak da je program prevencije HIV/AIDS-a krenuo upravo iz Zagreba 2004. godine, kada je organizirana prva edukacija liječnika iz regije na Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević”.

Na konferenciji će biti govora o tome kako zadržati sadašnju nisku razinu pobola te dodatno pojačati ljudske resurse i kapacitete organizacija potrebnih za provedbu programa prevencije i liječenja. Bit će govora i o borbi protiv stigme i diskriminacije, poštovanju ljudskih prava i provedbi mjera protiv diskriminacije.

Autor:hina
Komentari odražavaju stavove njihovih autora, ali ne nužno i stavove portala Dnevno.hr. Molimo čitatelje za razumijevanje te suzdržavanje od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Dnevno.hr zadržava pravo obrisati komentar bez najave i/li prethodnog objašnjenja.